Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Avskaffa de nationella proven i grundskolan

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

En dag hoppas jag att Skolverket förstår hur dåliga nationella prov är och hur negativt elever påverkas. Jag vill inte att nästa generation ska får uppleva dessa prov. Lösningen är helt enkelt att de nationella proven avskaffas så att lärare och eleverna ska må bättre.

Att göra nationella prov innebär massvis med stök både för elever och lärare. Det tar för många timmar för lärare att rätta proven och eleverna blir hela tiden stressade över nationella proven och hur det har gått för dem. Jag tycker dessutom att nationella provet inte ger en rättvist bedömning, utan snarare tvärtom.

Varje dag när jag går till skolan ser jag stressade lärare som blir hela tiden tröttare och tröttare. Dessa prov har dessutom förstört många elever både fysisk och psykisk, vissa elever börjar till och med att ge upp skolan genom att skolka.

Varför ska Skolverket ge dessa prov till oss? Ska vi verkligen behandlas som försökskaniner? Ett prov ger dessutom mycket stress både för eleverna och lärarna, så en elev kan prestera på A-nivå i läsförståelse på lektionerna men på D-nivå på provet på grund av stress. Varför ska man slösa tid på en stackars elev som dessutom ska få ännu mer stress?

Nationella prov har resulterat i att många elever har helt enkelt gett upp skolan därför att de känner att det är för mycket för dem, alltså leder nationella prov till att elever presterar sämre. Många känner sig misslyckade när de misslyckas på nationella provet som leder till att de prestera sämre under skolgången.

Det är onödigt med nationella prov eftersom vi redan har massvis med prov och läxförhör på skolan. Så varför ska vi ha ännu mer prov?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.