Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avskaffa-dubbla-jobbskatteavdraget-for-pensionarer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Avskaffa dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer bör avskaffas. Den extra ekonomiska moroten att arbeta vidare tränger ut unga från arbetsmarknaden, skriver läsaren Ragnvald Nilsson.

Rätta artikel

Det är lätt att förstå att regeringar, oavsett färg, vill att folk ska jobba längre. Men det finns en hake.

De flesta normala människor som passerar 65 har onekligen passerat bäst före-datum. Många är fysiskt aktiva, men vill hinna med något annat än jobba under den tid de har kvar.

Jag talade nyligen med en sjuksköterska som hade följt många till sista vilan. De sista dagarna hade ingen ångrat att de inte jobbade lite längre. Däremot var det många som ångrade att de inte hade slutat tidigare, så att de hade fått lite mer tid till annat.

Det är också ett känt faktum att ambitionsnivån för de flesta 60-åringar för jobbet sjunker. Så förslaget till skattesänkningar för pensionärer som jobbar längre slår fel.

Krutet måste läggas på att få in ungdomarna i arbetslivet. Det är de unga som ska föra landet vidare, inte de gråhåriga. 

Låt de som vill jobba vidare fungera som mentorer, men de ska inte inte uppehålla en tjänst. De ska gå till ungdomarna.

Om pensionärer vill arbeta vidare ska det bero på ork, vilja och kunskap, inte ekonomisk morot. Då är risken stor att de jobbar vidare enbart för att öka pensionspoängen. Då är pensionären enbart en bromskloss.