Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avskaffa-flerbarnstillagget-for-att-hejda-folkokningen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Avskaffa flerbarnstillägget för att hejda folkökningen”

Foto: Magnus Hallgren

Avskaffa barnbidraget för att minska överbefolkningen. Det är fel att ekonomiskt stimulera barnafödande när miljö och klimatet påverkas negativt av den snabba folkökningen, skriver läsaren Vidar Ferm.

Rätta artikel

Jag har under många år undrat varför ingen tar upp jordens överbefolkning som orsak till miljöförstöringen. Därför var det glädjande att läsa Hanne Kjöllers kolumn ”Flygskam är bra för klimatet - men flerbarnsskam är bättre” i DN den 26 februari.

Där visar hon att varje nyfött barn orsakar lika mycket koldioxidutsläpp som 36 flygresor över Atlanten, tur och retur. Jag förstår givetvis att detta är ett känsligt ämne, både ur politiskt, religiöst och allmänmänskligt perspektiv.

Men när det börjar komma domedagsvarningar om växthusgaser, plastskräp i haven, förgiftning av människor och djur med ogräsmedel och insektsgifter, övergödning av vattendrag, utrotning av vilda djur och problem med migration blir det alltmer uppenbart att överbefolkningen är grunden till alla stora problem på vår jord. 

Tänk om det vore möjligt att genom ett FN-beslut få alla stater att anamma enbarnsprincipen! Då skulle nästan alla de ovan uppräknade problemen kunna lösas på 2-3 generationer.

På kortare sikt och mer närliggande vore en stegvis avveckling av barnbidragen, i första hand då flerbarnstilläggen, men senare även avveckling av barnbidragen till alla barn utom det första.

Bidraget till det första barnet skulle då  i stället kunna höjas rejält, så att det verkligen täcker alla kostnader och kanske till och med ge en grundplåt till eget boende på 18-årsdagen.