Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avskaffa-helgdagarna-och-lat-folk-sjalva-fa-bestamma-over-sin-ledighet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Avskaffa helgdagarna och låt folk själva få bestämma över sin ledighet

Foto: Christine Olsson/TT

Ta bort alla religiösa helgdagar och inför en pott av lediga dagar som medborgarna kan disponera som de vill under året. Då kan samhället rulla året om, samtidigt som folk kan få ledighet efter sina egna förutsättningar.

Rätta artikel

I går, torsdag, inföll Kristi Himmelsfärdsdagen, en av de få helgdagar som finns i almanackan 2016. Arbetsgivarna jublar över att året har så få röda dagar, medan arbetsgivarna jublar. Rent ekonomiskt tjänar samhället på att det arbetas några extra dagar om året, men för folkhälsan kan det dock vara en stor nackdel.

Men helgdagarna har spelat ut sin roll i dagens samhälle. Hur många går i kyrkan och ber på de heliga dagarna? Vid en helgdag stannar hela samhället upp. Inga bussar går, ingen morgontidning, vårdcentralen är stängd, mataffärerna har kortare öppettider och ingen post kommer eller skickas. Samhället ”dör” på Kristi himmelsfärd eller nationaldagen. Samtidigt blir det stora festkvällar innan dessa dagar, då många människor dricker sprit och hamnar i bråk vilket orsakar mycket lidande, skadegörelse och kostnader.

Mitt förslag är att man avskaffar de allmänna helgdagarna helt, och istället inför en pott av lagstadgade helgdagar som varje medborgare får fritt disponera själv.

Det finns det flera fördelar: Olika troende kan vara lediga olika dagar, under sina respektive högtider medan de som är sjuka kan hämta ut mediciner på julafton, juldagen eller Kristi himmelsfärd som vanligt. Vi skulle öka mångkulturen i Sverige samtidigt som samhällsservicen kan upprätthållas året runt.

För varför måste hela det moderna samhället stå stilla för att det är en dag då något hände i bibeln – nu när vi har folk med alla sorters tro och livsstilar? Nej, plocka bort alla fasta kristna helgdagar och låt varje medborgare fritt få disponera ett antal lediga dagar som de själva kan planera in när det passar dem.