Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avskaffad-hyresreglering-skulle-drabba-fattiga-aldre/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Avskaffad hyresreglering skulle drabba fattiga äldre”

Foto: Magnus Hallgren

Ett avskaffande av hyresregleringen med kraftigt höjda hyror skulle framför allt drabba fattiga pensionärer. Många som bott där sedan husen byggdes skulle tvingas att flytta, skriver läsaren Sonja Sandberg.

Rätta artikel

Två ekonomiprofessorer, Roland Andersson och Lars Jonung, har i en artikel på DN Debatt den 8 januari belyst vad de anser vara några av hyresregleringens skadliga effekter och kommer med förslag till lösningar.

Vi lever i ett samhälle där beslut fattas av regering och riksdag. Genom årtionden har stora förändringar skett.

Människor med bra ekonomiska förhållanden och goda bankkontakter har genom förvärv av fast egendom kunnat se sina förmögenheter växa med ofantliga belopp. 

Samtidigt har förmögenhetsskatten tagits bort och fastighetsskatten ersatts med en blygsam avgift. Ränteavdrag har också gynnat den privata ekonomin.

Människor som bott och bor i hyreslägenheter har däremot inga ränteavdrag. De kommunala hyresvärdarna i Stockholm är bolag som arbetar efter marknadsmässiga principer. Hyrorna höjs varje år, trots stora vinster för bolagen.

Vinster i miljardklassen går bland annat till upprustning av parklekar, badhus och andra offentliga inrättningar. Sådana upprustningar som kommer alla invånare till del, även artikelförfattare som anser att hyresgäster som historiskt sett tjänat på hyresregleringen inte ska gynnas även i framtiden.

I de kommunala värdarnas fastigheter bor många äldre pensionärer. Vissa har bott där sedan husen byggdes. Om man skulle kontrollera vilka inkomster dessa människor har skulle man säkert finna att inkomsterna för majoriteten är långt under genomsnittet jämfört med områden med villabebyggelse.

Bostadsbidragen för pensionärer är lika stora oavsett var man bor i landet. Den maxhyra som Försäkringskassan betalar är 5.560 kronor per månad.

Pensionerna är låga för många. Det medför att människor av ekonomiska skäl inte kan flytta till modernare bostäder med bland annat hiss eftersom de inte har råd. Det är den verklighet som många lever i.

Tur är väl ändå att det är politiska beslut som förändrar spelreglerna och inte professorer med de uppfattningar och förslag de har i debattartikeln, hälsar en pensionär som arbetat inom socialtjänsten i Stockholm i nära 40 år.