Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avskaffandet-av-varnskatten-gynnar-jimmie-akesson/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Avskaffandet av värnskatten gynnar Jimmie Åkesson”

SD-ledaren Jimmie Åkesson på väg ut från riksdagen kammare efter regeringsförklaringen i måndags. Foto: Lars Lindqvist

Avskaffandet av värnskatten nästa år för månadsinkomster över 57.000 kronor gynnar Sverigedemokraterna. De etablerade partierna borde förstå att man borde sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare om man vill mota bort SD, skriver läsaren Anders Joost.

Rätta artikel

Några minuter efter regeringsförklaringen av statsminister Stefan Löven (S) i måndags stod SD-ledaren Jimmie Åkesson i tv-rutan och deklarerade att han inte skulle ha satsat på slopad värnskatt för höginkomsttagare, utan i stället minskad skatt för låg- och medelinkomsttagare.

I stället för appellera till några hundratusen rika talade ha direkt till miljoner utsatta och – besvikna.

Ungefär hälften av svenskarna är missnöjda. De upplever att de fått det sämre. Det handlar om pensioner, arbetslöshets- och sjukförsäkring och att polis och skola inte fungerar. De flesta känner dessutom någon som drabbas av försämringarna i assistansersättningen. Och Postnord levererar inte.

De missnöjda kan bara inte rösta på de vanliga partierna – de som har ställt till det. Inte heller kan de blankrösta eller skolka. Återstår sålunda de före detta kommunisterna, Feministiskt initiativ eller Sverigedemokraterna.

Att hålla SD borta från makten är förvisso hedervärt, men på sikt lönlöst. Liberalerna och Centerpartiet skriker om liberal och borgerlig politik utan att ens bemöda sig att förklara vad det innebär.

För medelmedborgaren handlar det ogenomtänkta avregleringar och privatiseringar, köer, orättvisor, en sjukvård i fullständig kris. Och så Postnord.

Det är tre år till nästa riksdagsval. Miljöpartiet och Liberalerna kommer inte klara 4 procent, Moderaterna blir fortsatt straffat eftersom det var de som slaktade sjukförsäkringen och Socialdemokraterna kommer sakta tyna bort.

Bland de missnöjda finns inte bara alla de som hatar eller är rädda för invandrare. Där finns också alla de invandrare som vi svenskar glömt bort och inte välkomnat. Integration bygger på att alla ska vilja och känna sig stolta att höra till den svenska nationen – eller den europeiska.

Det är det de etablerade partierna glömt bort. All kraft går åt till att mota bort SD, när man i stället kanske skulle minska skatten på vanligt arbete.