Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avsta-fran-att-prata-om-politik-ar-inget-alternativ/

DN Åsikt

DN Åsikt. Avstå från att rösta inget alternativ i höst

Väljare på väg till och från vallokalen i Midsommarkransens gymnasium i sydvästra Stockholm 2014.
Foto: Helena Landstedt/TT
Väljare på väg till och från vallokalen i Midsommarkransens gymnasium i sydvästra Stockholm 2014. Foto: Helena Landstedt/TT

Att vara opolitisk är att slänga bort sitt privilegium. Det är inget alternativ under valåret 2018.

Privilegium är att tycka att någonting inte är ett problem därför att det inte är ett problem för dig personligen.

Privilegium är att kunna säga ”jag tycker inte om att prata politik” att rycka på axlarna och ignorera förtrycket i resten av världen. Privilegium är att skita i att partiet en röstar på bara gynnar halva samhället, därför att du råkar tillhöra rätt halva, eller att gasta ”skicka hem honom!” så högt du kan, därför att du själv aldrig kommer tvingats fly eller utvisas. Privilegium är att aldrig prata politik eller försöka förändra, därför att du inte är tvungen, eftersom att ditt liv och din hälsa inte står på spel.

Men nästa gång du väljer att göra ingenting, nästa gång som du skrattar och börjar prata om något annat när ett samtal blir politiskt, kom då ihåg att det finns människor saknar privilegium som dina. Människor som på riktigt kämpar för sina egna liv. Människor som är mer än statistik.

Kom ihåg att du tillhör en priviligerad grupp i samhället och det är det som ger dig förmånen att kunna vara opolitisk.

Din mentala hälsa, din etnicitet, din hudfärg, din funktionalitet, din ekonomi, ditt kön eller landet där du bor gör dig priviligerad. Att skita i att försöka förändra, att aldrig ta en diskussion, att låta bli att rösta, att säga ”jag tycker inte om att prata politik” därför att förtryck inte drabbar dig personligen är att spotta människor i ansiktet. Det är att kasta bort sitt privilegium. 

Du kanske inte ser det, men det är vad privilegium gör.