Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/avsta-fran-att-shoppa-for-klimatets-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Avstå från att shoppa för klimatets skull”

”Black Friday”-skyltning i en galleria i Sickla köpcenter i Nacka i fjol. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Avstå från att shoppa på ”Black Friday” för klimatets skull. Vänskap är till skillnad från prylar koldioxidneutralt, skriver Alasdair Skelton, föreståndare för Bolincentret för klimatforskning på Stockholms universitet.

”Black Friday” skapades för att vi ska köpa saker vi annars skulle inte ha köpt – saker vi inte behöver. Men allt vi köper ger ett koldioxidavtryck.

Det betyder att koldioxid släpps ut till atmosfären så väl när produkten tillverkas som när den transporteras till affären där du handlar den. Koldioxiden vi släpper ut i atmosfären orsaker global uppvärmning som är ett existentiellt hot – vilket innebär att djurarter dör.

”Black Friday” kommer samtidigt som Global Carbon Project i samarbete med University of East Anglia och Future Earth beräknat att utsläppet från fossila bränslen ökade med 2 procent förra året. Den ökningen ledar till att koldioxidmängden i atmosfären stiger ännu snabbare.

Koldioxid är en luftförorening som blir kvar i atmosfären i hundratals eller tusentals år. Den orsaker stigande temperaturer, förändrade nederbördsmönstrar, att torka, värmebölja och kraftiga oväder blir allt vanligare, stigande havsnivåer och att Artkis havsis försvinner.

Så gör något annat än att shoppa på ”Black Friday”! Umgås med vänner, familj och ha kul tillsammans!

Vänskap är koldioxidneutralt och skapar till skillnad från prylar glädje till skillnad. Vet att koldioxiden du släppt inte ut i atmosfären denna fredag är en del av lösningen. Tillsammans kan vi göra skillnad.