Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/balkongrokningsforbud-skulle-oka-inomhusrokningen/

Insändare

Insändare. Balkongrökningsförbud skulle öka inomhusrökningen

När utomhusrökning förbjuds flyttar rökningen inomhus igen. Då drabbas till exempel barn med en/två rökande föräldrar drabbas i betydlig högre utsträckning igen.

Margareta Peterssons inlägg om rökning är mer en personlig klagan än en insiktsfull text om rökningens roll i samhället. Att hon har en granne som regelbundet röker på sin balkong är olyckligt. Och kanske har hon påverkats betydligt mer just nu, i denna sommars extrema värme, och har sin egen balkongdörr öppen dag som natt.

Samtidigt som hon själv kanske är pensionär eller arbetslös och befinner sig hemma dagar i ända och lägger märke till var gång som sin granne röker. Och kanske grannen också är arbetslös eller pensionär och ofta är hemma, och vars rökningsplats är just sin balkong – kanske till och med har svårt att ta sig ur sin lägenhet pågrund av handikapp, ålderskrämpor. Kan mycket väl vara tillfälligheter. Hänsynslöshet är ett stark ord att använda sig av.

Att rökning ska bort från busshållplatser, tågstationer, uteserveringar etc – platser där folk naturligt möts eller "tvingas mötas" i form av väntan på allmän kommunikation – ser jag som en självklarhet. En olaglig x-meters-zon bör införas. Men ett förbud på folks balkonger?

Sverige har under lång tid arbetat för att få bort rökning i hemmen, det vill säga inomhusrökning, vilket till stor del lyckats och fantastiskt nog helt utan förbud (vilket alltid är bästa sättet att lyckas genomföra något – utan förbud). Anledningen till att man velat få bort inomhusrökningen är givetvis för att regelbunden passiv rökning kan vara oerhört skadlig.

Vad har då inomhusrökning att göra med Margareta Peterssons önskan om rökningsförbud på balkonger? Först och främst räknas balkonger och altaner till folks hem där förbud är svåra (ska vara svåra) att genomföra, då det går emot personlig integritet (man måste få göra vad man vill göra i sitt eget hem).

Men om ett balkongsförbud ändå genomförs – vart tar då folk vägen med sin rökning? Kommer de sluta röka på grund av ett balkongförbud? Jag har svårt att tro det. Kommer de ta extraklivet ut på gatan, kanske fyra våningar under sin lägenhet varje gång de vill röka? Svårt att tro det med. Så vad finns kvar: att flytta inomhus.

Högst troligen skulle inomhusrökningen i hemmen börja öka igen, vilket de flesta beslutsfattare är fullt införstådda i och är rädda ska inträffa. För då kommer barn utan val med en/två rökande föräldrar drabbas i betydlig högre utsträckning igen — dag efter dag efter dag efter dag.

Och det är en oacceptabel utveckling.