Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barande-vaggar-bar-nagonting/

Insändare

Insändare. Bärande väggar bär någonting

Bärande väggar bär många ton av byggnad som finns ovanför. Om man tar bort en bärande vägg, så riskerar man att större eller mindre delar av byggnaden fasktiskt kollapsar. Att man helt kan bortse från denna aspekt, och se rivandet av bärande väggar som en rent ekonomisk rättighetsfråga är sanslöst och allvarligt oroande.

Det är helt fantastiskt att det kan anses tillåtet att angripa och förändra de bärande väggarna i en byggnad, även om man är bostadsrättsinnehavare.

Resonemanget tycks bygga på att man ser detta helt ur ett privatekonomiskt perspektiv, där ägande och tillhörande rättigheter är det enda viktiga. Det som saknas i detta är att det är i första hand en teknisk fråga. I begreppet bärande ligger att väggen bär någonting, nämligen en större eller mindre del av den byggnad som finns ovanför. Om man tar bort en bärande vägg (eller skadar den genom att ta bort stora delar) så kan det som finns ovanför inte bara sätta sig och spricka (vilket är tråkigt) utan faktiskt rasa ner.

Det är alltså en uppenbar risk för både liv och lem för de övriga boende i byggnaden om man ägnar sig åt sådana ingrepp. Det är obegripligt hur sådant kan vara tillåtet, utan att man tillfrågar någon som faktiskt förstår och kan beräkna vad som kommer att hända efteråt. Och, speciellt i äldre byggnader, är det inte alltid en lätt uppgift att göra de bedömningarna.

Huvudinlägg: Bostadsrättsförening: Rätt att bo ska inte innebära rätt att riva

Repliker: Berit Ståhl: Det är dags att återta bostadsrättens ursprungliga syfte Ragna Berlin: Riva bärande väggar är förenat med livsfara