Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barn-bor-fa-sova-middag-pa-forskolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Barn bör få sova middag på förskolan

Det är fel att hålla barn vakna på dagen för att de ska somna tidigt. Barn som ofta vilar under dagen utvecklar sitt språk bättre. Just middagssömnen verkar även vara bra för att konsolidera minnesintryck i största allmänhet.

Förr var det naturligt att barn sov middag i förskolan. I Schweiz och Island sover många barn upptill femårsårsåldern middag. Men i vårt land kräver numera kräver flera föräldrar att barnen hålls vakna hela dagarna.

Anledningen – som det påpekas av en pappa i ett inlägg på DN Åsikt – är att det blir svårt att lägga barnet på kvällen. Men i och med att barnen tillbringar allt längre tid i förskolan blir det mindre tid för den direkta kontakten med föräldrarna.

Särskilt tvååringen bör sitta i knät hos en vårdnadshavare som pratar med barnet minst någon timme per dag. I och med att barngrupperna blivit större i förskolan och att barnet konfronteras med alltför mycket personal, som roterar och vabbar får inte barnet tillräckligt med direkt kontakt med några enstaka vuxna. Enligt den brittiske antropologen och hjärnforskaren Robin Dunbar är det negativt med alltför stora grupper.

En engelsk studie har också visat att barn som ofta vilar under dagen utvecklar sitt språk bättre (Journal of Child Psychology 57: 1008-17, 2016). Just middagssömnen verkar vara bra för att konsolidera inte bara ord utan minnesintryck i största allmänhet.

Det är förvisso sant att barn som sover middag somnar nästan en timme senare än barn som inte sover middag, men kanske det är bra för att öka kontakten med föräldrarna. Det är dock viktigt att ha fasta läggtider och varva ner inför läggdags. Självklart måste man undvika att barnen tittar på skärm eftersom det blåa ljuset gör att melatoninnivåerna ökar senare, varvid dygnsrytmen förskjuts.