Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-24 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barn-i-forskoleklass-allt-mer-asociala/

DN Åsikt

DN Åsikt. Barn i förskoleklass allt mer asociala

Min önskan är att alla föräldrar tar ansvar och ger sina barn den trygghet det så väl har behov av. Ge barnen en chans till utveckling och en social förmåga.

När jag läste artikeln "Varför kunskap om barn inte sprids" reagerade jag direkt. Klart det måste finnas en anledning! Jag jobbar i en förskoleklass och har sett hur barn blir mer och mer asociala. Funderingarna har varit många över, varför? Ensamtittande framför tv, dator eller iPad? Stressade? Trötta? Alla vi som jobbar med barnen har nog märkt förändringen.

Vår uppgift är att förbereda barnen inför skolstart, men första halvåret har vi fullt upp med att få barnen att fungera i den nya gruppen på 26 barn. Det är inte självklart att barnen börjar leka tillsammans.

En inre otrygghet hos barnen gör att vi ser tonårsattityder och ett språk som dom själva inte riktigt har förståelse för. Många barn har svårt att leka på ett kreativt sätt, där den sociala förmågan har stor betydelse. Finns inte den sociala förmågan är det inte så konstigt om barnet inte har förmågan att leka tillsammans med andra barn. Detta leder ofta till konflikter mellan barnen. Vår uppgift har blivit att stötta och lära barnen att leka. Borde inte alla barn kunna leka i 6-årsåldern?