Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barn-med-sarskilda-behov-maste-fa-ratt-stod/

Insändare

Insändare. Barn med särskilda behov måste få rätt stöd

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Vi måste acceptera att barnen i skolan är olika. Samhället kommer att tjäna på om hjälpinsatser sätts in för de som har särskilda behov.

Barnen i dag skall vara ”normala”. Specialklasserna läggs ned för att barnen skall integreras i vanlig klass. Vilka barn pratar jag om? Jo, barn med speciella behov. Jag har barn med Asperger, autism och adhd. Jag får kämpa i motvind hela tiden. Detta tär på mig, min familj – men framför allt på barnen det gäller.

Min son har asperger, adhd, dyslexi, är deprimerad och har ångest. Vissa saker beror på att skolan inte fungerar som den ska. Barnen i dag har skolplikt, men för vems skull och till vilket pris om vi inte kan tillgodose deras behov? De lärare som har utbildning inom detta område är få och alla klarar inte av att hjälpa barnen på rätt sätt.

Framför allt finns inga pengar till skolan och ansöka om hjälp via kommunen är svårt. Men dessa barn klarar inte av alla skolans olika miljöer, behöver extra stöd och hjälp, tydliga scheman och olika hjälpmedel. Det krävs specialklasser, kompetent personal samt tålamod.

Vi måste lära oss vilka krav kan vi sätta. Barnen misslyckas om och om igen och får höra att de inte klarar målen. Vi borde lägga fokus på de ämnen som är viktigast för barnet och ta bort ämnen som inte är relevanta. Att se sitt eget barn brytas ned och bara må sämre gör mig rädd. Som tur är, vet jag att det finns viss hjälp att få. Med habilitering, psykologer, kurator, dietister, aspergercentrum, adhd-grupper kan jag hjälpa min son en liten bit på vägen.

När skall vi acceptera att vi alla är olika, behöver olika hjälp? Sätt in hjälpen i tid, ge mera pengar till skolorna, erbjud lärarna kurser, sätt in resurspersonal, ha små klasser redo att ta emot dessa barn i alla skolor. Det borde vara obligatoriskt.

Annars blir resultatet att dessa barn inte får någon utbildning och vad händer då? Jo, de kommer att kosta samhället mycket pengar när de inte kan arbeta och inte ta hand om sig själva.

Rädda barnen i tid!