Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barn-till-is-svenskar-maste-hamtas-hem/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Barn till IS-svenskar måste hämtas hem”

Bild från flyktinglägret Al-Hawk i Syrien, februari 2019. Foto: Ivor Prickett/NY Times/TT

INSÄNDARE. De oskyldiga barnen till IS-svenskar måste hämtas hem. Regeringen behöver hitta en effektiv behandlingsplan för att integrera dem i samhället. Sverige har skrivit påbarnkonventionen och måste ta ansvar för alla barn, skriver Ayman Kasheet.

Rätta artikel

Vi kan inte stänga dörren i ansiktet för de IS-svenskars barn som befinner sig i Syrien. De är offer för våldsextremism och terrorbrott. Således är vi skyldiga att värna deras rättigheter.

Dessa barn kallas av många för tidsinställda bomber. Det är avskyvärt och ansvarslöst att uttrycka sig på det sättet. 

Alla barn har samma status och de måste behandlas rättvist. Vi kan inte sätta en IS-stämpel i deras pannor. De kommer inte att kunna integreras om folk fortsätter behandla dem orättvist utifrån deras föräldrars handlingar. Flera politiker har gjort uttalanden som är baserade på spekulationer, och de försöker bara skapa så mycket oro, avsky och fasa som möjligt.

Sverige har skrivit på barnkonventionen och måste ta ansvar för alla barn. IS-svenskars barn fick ingen möjlighet att välja själva sitt liv och det är inte deras fel att de har extremister till föräldrar.

I Syrien hade barnen två val. Antingen tillämpade de IS regler och lydde order, eller så vägrade de och riskerade att bli torterade, våldtagna eller mördade.

Danmark ska ta ifrån medborgarskapet för IS-krigarnas barn – ett oansvarigt agerande från den danska regeringen. Jag tycker att de bryter mot barnkonventionen. Att ta ifrån barn deras medborgarskap är en skam för ett modernt samhälle. Ska dessa barn bli statslösa? 

Det är vårt ansvaratt ge barn till IS-svenskar skydd och hjälp oavsett var de befinner sig, men att ge dem stöd på plats genom räcker inte. Svält och sjukdom belägrar dem och där finns inte ren luft, nyttig mat eller rent dricksvatten samtidigt som hygienen är undermålig, vilket leder till kroniska sjukdomar. Denna ödesfråga måste lösas omedelbart. Det handlar om liv och död. 

Jag och min familj kommer från Syrien. Vi har upplevt samma hemskheter i flyktingläger med ständig rädsla för våra liv. I lägren luktade bara död. Barnen är vid liv nu, men vem står ansvarig för eventuella dödsfall i framtiden?

Vi kan lyckas med utmaningen att integrera IS-svenskarnas barn, men det krävs kompetens, stark vilja och kärlek för att utveckla dem inom alla samhällsgenrer. Sverige rankas som ett av världens främsta länder när det kommer till barnuppfostran, undervisning och utbildning. Vi kan ge dem all hjälp de behöver genom bra samarbete mellan socialtjänst, skola och barn- och ungdomspsykiatrin.

Uppväxtmiljö och kultur spelar stor roll i uppfostran och beteende. Därför tror jag att barnen behöver leva i en lugn hemmiljö, utan sina våldsbejakande föräldrar. Där måste de lära sig våra sociala färdigheter och grundläggande värderingar innan de placeras i skola. De måste veta att alla människor ska kunna leva sida vid sida oavsett deras tro. 

Att utbilda IS-svenskarnas barn ger effektivare resultat än att landsförvisa dem. Om Sverige lämnar IS-terrorister och deras barn i Syrien kommer regimen lagföra dem. Det är en situation som vi måste förhindra. De döms till fängelse och träffar andra terrorister. Där blir barnen än mer hjärntvättade och lär sig om våldsbejakande extremism. När de blir äldre frisläpps de för att bilda nya terrorgrupper.

Barnen måste hämtas hem då de är oskyldiga och befinner sig i livsfara. De behöver sjukvård, barnomsorg och utbildning, men regeringen behöver samtidigt hitta en effektiv behandlingsplan för att de ska bli ”avprogrammerade”.

Jag är orolig över barnens hälsa och vädjar till regeringen att agera kvickt. Alla har rätt till ett tryggt liv och en ny chans.