Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/barnets-basta/

DN Åsikt

DN Åsikt. Gör det som behövs för barnets bästa

Jag anser att barnets bästa är det som alltid måste råda i samhället och då behövs det föräldrar som mår bra – och får rätt att amma eller mata sitt barn i det offentliga rummet.

Jag är barnbibliotekarie och förundras över hur detta med amning aldrig verkar avdramatiseras åt något håll. 1998 blev jag mamma efter en svår förlossning, tre veckor före beräknat datum, och kunde till min sorg av flera skäl inte amma mer än en vecka och ersättning behövdes från första stund.

På BB möttes jag affischer med texter som ”kon är dålig” och bröst är bäst trots att vi i Sverige har rent vatten och mycket låg spädbarnsdödlighet. Den närmast metamorfosiska upplevelsen att bli mamma är långt ifrån endast en inre psykologiskt fundamentalt förändrande process, att inträda i moderskapets roll är även att bli varse att yttre normer, värderingar och åsikter kan välla in över en i en till synes oändlig sörja av tyckande och låtanden. Att plocka fram en flaska gav misstänksamma blickar i Stockholm. En ”riktig svensk mamma ammar”, helst minst ett år oavsett om tårarna rinner och sömnen uteblir var budskapet som förmedlades generellt och måste jag erkänna underlättades av att jag större delen av spädbarnstiden levde på Irland, där andra normer gjorde sig gällande. Där var flaskmatning inget misslyckande alls, tvärtom skulle jag inte förvånats om en debatt av detta slag dykt upp i andra länders medier.

Det var ändå en lycka när jag åtta år senare kunde amma mitt andra barn. Att från sin egen kropp kunna föda upp ett barn är en storslagen och ursprunglig upplevelse av närhet som dessutom är mycket praktisk. Du behöver inte springa hem i panik eller leta upp ett kök för att få sterila flaskor, mäta och värma.

Att kvinnor år 2016 ska behöva sitta hemma eller gömma sig utan att bli utsatta för kommentarer i det offentliga och demokratiska rum som folkbiblioteket är och som har barn som prioriterad är anmärkningsvärt och sorgligt.  Det bästa för barnet är vårdnadshavare som mår bra oavsett om det får mat via amning eller flaskmatning. Barnets bästa är också barnkonventionens utgångspunkt vilket nu även kan komma att bli lag.

Huvudinlägg: Amningsuppropet: Lagstifta om skydd för ammande på offentlig plats

Replik: Läsarna: Självklart ska man kunna amma var som helst B.J. Epstein: Bröst finns till för amning