Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Barnkalas ska inte ha ideologisk agenda

Gallo Images/Ideas/IBL
Gallo Images/Ideas/IBL

Skuldbelägg inte pojkarna. Jag lär mina barn att agera respektfullt. Sedan får de gå på kalas bäst de vill.

Ett födelsedagskalas ska inte ha en ideologisk agenda – det ska vara en fest där vi hyllar ett barn som en oändlig källa till kärlek och glädje för vänner, föräldrar och släkt. Ett barn som under misslyckanden och triumfer kämpat till sig ytterligare kompetens för livet.

Bakom artikelförfattarnas generella budskap av att tänka på att bjuda in både pojkar och flickor på födelsedags döljer sig den riktiga agendan – killarnas felaktiga beteende. Våldet och självupptagenheten står pojkarna för. Flickorna däremot står för lugn, omhändertagande och ansvarstagande. Minsann.

Artikelförfattarna hävdar att måste vi markera mot killarnas felaktiga beteende i tidig ålder, både hemma, i skolan och ute, närhelst vi vuxna stöter på det. Återigen den destruktiva agendan att skuldbelägga pojkarna. De ska vi dessutom göra i preventivt syfte – för annars kommer de att trakassera kvinnor sexuellt framöver.

Men hur har vi det med flickornas ”felaktiga beteende”? Utfrysning från kompisgrupper redan på lågstadiet, illojalitet och rå elakhet, nedsättande kroppsspåk, emotionell utpressning.

Som trebarnspappa har jag upplevt vidrigt agerande från både flickor och pojkar i gundskoleåldern.

Jag lär mina barn respektfullt agerande, att säga de svåra men ärliga sakerna, att stå upp för hur de känner, att välja sitt umgänge bland de som trivs med dig och vara inkluderande. Det är inte svårt.

Sen får de gå på kalas bäst de vill. Tjejer och killar har olika intressen och mixade kalas haverar ofta med tjejerna som vill utforska sociala regler och relationer och pojkarna som hållfasthetstestar sig själva och sakerna omkring sig.

Pojkar och flickor har generellt annorlunda intressen. Detta har verifierats vetenskapligt igen och igen. Pojkar och flickor är annorlunda långt utöver snopp och snippa. Att säga något annat är fel. Det grövsta övergrepp vi kan göra mot våra barn är att vägra acceptera dem som de är – våra barn är obegränsat älskade och uppskattade precis som de är.

Jag är ingen beundrare av USA:s ex-president George W Bush och inte heller är jag medlem i Svenska kyrkan, men jag tror nog han är något på spåret när han säger att ”Too often, we judge other groups by their worst examples while judging ourselves by our best intentions — forgetting the image of God we should see in each other.”

Ersätt ”Gud” i citatet ovan med vad du nu tror på är ursprunget till vår existens – stjärndamm, Allah, brahman.... Allt annat än nihilism och social ingeniörskonst funkar. För våra barn är inte en petriskål i ett labb. Lär era söner och döttrar att deras kropp är deras egen och att kommunicera tydligt kring vad som är ok och inte att göra med sin egen och andras. Lär dem att njuta av att leva, att vara pojke och flicka och utvecklas till man och kvinna efter egna meriter och förutsättningar där du som förälder är stöd och ledsagare utefter vägen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.