Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/basinkomst-loser-framtidens-brist-pa-jobb/

DN Åsikt

DN Åsikt. Basinkomst löser framtidens brist på jobb

Det kommer inte att finnas arbete för alla att gå till inom 20 år om den snabba tekniska utvecklingen fortsätter. Därför är basinkomst enda alternativet för att kunna bevara ett välfärdssamhälle.

Många är de som tenderar att underskatta framtiden och vad den för med sig. Det är en mänsklig brist att vi bara kan se eller föreställa oss saker utifrån det vi redan vet.

Det vanligaste är att man föreställer sig att utvecklingen ska fortsätta på samma nivå, men det är felaktigt. Utvecklingskurvan är expontentiell, vilket gör alla förutsägelser om en utveckling som är "ungefär som förut fast lite bättre" till grov underskattning.

Det kommer att hända saker inom de närmaste 20 åren som är svåra att föreställa sig. Framtiden för med sig förändringar som kan liknas vid en revolution. En revolution som drivs framåt av teknisk innovation. Den tekniska utvecklingen är vad som just nu kommer att forma den framtid som många har svårt att förutse, men de som driver den här utvecklingen kan berätta om utsikterna.

Digitaliseringen som är i full gång i Sverige är bara början. En oundviklig konsekvens av den teknik som nu utvecklas inom artificiell intelligens (AI) och autonom teknik kan liknas vid när man införde industrirobotar inom produktion, men i det här fallet är det helt andra volymer av jobb som kommer försvinna.

Hur ska man lösa ett problem som innebär att 20 procent av jobben kommer att försvinna inom 25 år? Vad ska dessa människor göra? Det går att skola om stora mängder med människor till andra jobb, men utvecklingen kommer snart att svälja även dessa yrkesgrupper, vilket gör målet att hålla alla sysselsatta till en ojämn kamp som inte går att vinna i längden.

Här kommer basinkomst in som en del av lösningen på problemet. Jobb kommer alltid att finnas, men inte tillräckligt för alla att leva av. Så frågan är att om basinkomst inte införs inom de närmaste 20 åren, vad ska medborgarna leva av?

Den ekonomiska utsatthet, desperation och förnedring som Annika Teglund talar om kommer inte att minska, den kommer att öka successivt. Det finns mycket som talar för den här utvecklingen, så varför blundar man och hoppas på att det ska lösa sig av sig självt?