Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/basinkomst-tar-fran-utsatta-och-ger-till-lata/

DN Åsikt

DN Åsikt. Basinkomst tar från utsatta och ger till lata

Basinkomst är ett sätt att ta pengar från sjuka och utsatta och ge till friska och lata. Generell arbetstidsförkortning är bättre om arbetstillfällen försvinner.

Olika människor har olika behov och livssituation. En frisk ensamstående 25-åring har inte samma behov eller livssituation som en äldre sjuk ensamstående flerbarnsmamma med barn med särskilda behov och/eller handikapp.

De som verkligen har behov av samhällets stöd måste få det. För att skattepengarna ska räcka måste hjälpen fortsatt vara behovsprövas. Otryggheten på arbetsmarknaden är ett helt annat problem och kan bara lösas på helt andra sätt än genom basinkomst eller medborgarlön.

Arbetsmarknaden står inför stora förändringar men det kommer fortfarande att behövas mycket arbetskraft framöver. Yrkeskategorier kommer förändras men knappast behovet av arbetskraft.

Det råder till exempel stor brist på personal inom vård, skola, omsorg, polis och rättsväsendet. Minskas behovet av arbetskraft mot förmodan som John Berglund beskriver är det mycket bättre för hela samhället att införa generell arbetstidsförkortning än att några få ska slita sig sjuka medan andra får betalt för att inte göra någonting.