Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/battre-att-lofven-gar-i-opposition-an-kompromissar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Bättre att Löfven går i opposition än kompromissar”

Statsminister Stefan Löfven (S) omgiven av livvakter på väg till samtaket med riksdagens talman Andreas Norlén på torsdagen. Vid S-ledarens sida går Anne Ekberg, biträdande presschef på statsrådsberedningen.
Statsminister Stefan Löfven (S) omgiven av livvakter på väg till samtaket med riksdagens talman Andreas Norlén på torsdagen. Vid S-ledarens sida går Anne Ekberg, biträdande presschef på statsrådsberedningen. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Om inte S-ledaren Stefan Löfven kan slå vakt om arbetarrörelsens hjärtefrågor i förhandlingarna med C-ledaren Annie Lööf bör Socialdemokraterna gå i opposition och sikta på revansch i valet 2022, skriver tidigare S-riksdagskandidaten Mohamed Nuur.

Rätta artikel

Varje parti strävar efter makt. Det har vi med all önskvärd tydlighet kunnat se sedan valdagen i höstas.

Men makt utan förtroende är ohälsosamt för ett parti som ideologiskt står upp för de som behöver mest hjälp. Socialdemokraterna var till skillnad från andra partier öppna i synen på regeringsfrågan före valet. Hittills har vi gjort det vi lovat: att inte ge Sverigedemokraterna makt.

Vi tänker inte heller backa för att andra partier ska ge SD inflytande. När vi satt i förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna har vi gått halvvägs, men det visade sig att deras taktik var att helt få igenom deras väljares vilja och bortse den politik som våra väljare har gett oss i förtroende att driva.

Därför var det rätt av Stefan Löfven att låta dem gå från förhandlingsbordet. Deras krav kan jämföras med att en socialdemokratisk statsministerkandidat ska bli medlem i Centerpartiet. 

Om C och L menar allvar med att inte ge SD inflytande bör de trycka ja-knappen eller gula knappen i riksdagen så att Stefan Löfven kan bli statsminister. Men om de väljer att rösta på Ulf Kristersson med hjälp av SD kan vi inte ha tunnelseende och bara tänka på huruvida vi ska ta makten.

Vi måste tänka på vad som kan hända i nästa val och valet därpå. Jag har en klump i magen för att vi skulle ta makten och ha bakbundna händer med en M/KD-budget som inte innehåller vår politik – eller styra där våra stora reformer kommer röstas ner i ett läge där Sverige behöver satsningar i flera områden.

Vi bör kompromissa med Centerpartiet och Liberalerna utan att göra någon högersväng. Då kan vi lika gärna ge bort statsministerposten och låta de borgerliga styra Sverige. Inte för att jag tror att de kommer styra Sverige med rätt politik, utan för att väljarna alltid sett oss socialdemokrater som de som står upp för Sverige när landet behöver enighet som mest.

Så här bör Stefan Löfven agera:

1. Fortsätt att försöka locka över Centerpartiet och Liberalerna. 

2. Kompromissa utan att bryta mot egna löften mot S-väljare.

3. Gå i opposition om C och L inte är nöjda.

Sedan kan vi ta revansch i valet 2022. Det är bättre att vara stark i opposition än att ha makten och vara svag.