Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/battre-med-ordentlig-lon-dricks/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bättre med ordentlig lön än dricks

Dricks ska vara frivilligt och mer av en gest än en behövlig del av lönen. Lönen ska arbetsgivaren stå för!

Med dagens system med frivillig dricks ser jag egentligen inte något hinder för att personalen behåller pengarna, som oftast inte är en större summa. Jag befinner mig nu i USA och där har man i många serviceyrken väldigt låga löner för att de anställda ska pressas till att ständigt ”leverera”. Man förväntas dricksa på allt från taxi till hårklippning och restaurangbesök. Till och med på hotellet lämnar vi lite på bordet efter att ha ätit frukost. Det bidrar till den segregation man har i USA, där de mindre privilegierade ständigt står i beroendeställning gentemot dem som har det bättre ställt.

I Sverige dricksar jag gärna för god service, men då ska det vara något ”extra” och inte en form av välgörenhet som i USA. Jag hoppas att det inte går i den riktningen utan att de som jobbar inom restaurangbranschen i Sverige fortsätter att göra ett bra jobb utan att vara piskade till det.