Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/battre-regionalpolitik-kyler-ner-overhettad-bostadsmarknad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Bättre regionalpolitik kyler ner överhettad bostadsmarknad”

Nya bostäder i Hagastaden som binder samman Stockholm och Solna.
Nya bostäder i Hagastaden som binder samman Stockholm och Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT

En bättre regionalpolitik skulle leda till en rimligare prisutveckling på bostadsmarknaden. I dag slåss bankerna om att låna ut pengar i storstäder, medan det är nästan omöjligt att få lån i glesbygd, skriver läsaren Kurt Folkesson.

Rätta artikel

Många oroar sig med rätta oroar sig för bostadsmarknadens utveckling. Åtskilliga, som investerat stora belopp i sitt boende, har anledning bäva.

Många har i färskt minne fastighetskraschen i början av 90-talet. Jag minns att jag tyckte särskilt synd om en ung kvinnlig student i Stockholm, som just hunnit köpa en bostadsrätt för 400.000 kronor. Så kom krisen och plötsligt var hennes lägenhet värd endast 100.000 kronor.

Den unga studenten var ett exempel bland många. Ingen vet med säkerhet när nästa smäll kommer. Troligen ganska snart.

En räntehöjning på några procentenheter är tillräckligt för att slå sönder ekonomin för många. Den hejdlösa urbaniseringen skapar överhettning i centralorterna, medan förhållandena i övriga delar av landet är den rakt motsatta. 

Bristen på bostäder i Stockholm och andra attraktiva orter pressar upp priserna till orimliga nivåer. Här står bankerna i kö, för att hjälpa till. I andra delar av landet är det så gott som omöjligt att låna till byggande. 

Nu har det gått mer än två månader sedan valdagen och vi vet fortfarande inte vem som kommer att styra Sverige de närmaste fyra åren. När vi väl får en ny regering på plats är det bara att hoppas att den har klokskap, kraft och mod att ta itu med obalanserna.

Jag är övertygad om att ett mera spritt boende skulle verka lugnande på bostadsmarknaden och bidra till stabilare och rättvisare ekonomiska förhållanden mellan olika delar av landet. Den digitala utvecklingen gör det i dag möjligt att, i högre utsträckning än tidigare, delta i förvärvslivet även om man bor långt från centralorten.  

Dags alltså för våra rikspolitiker att presentera regionalpolitiska åtgärder, som leder till ett rundare Sverige och en jämnare och rättvisare prisutveckling på bostadsmarknaden.