Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Befolkningsökningen är klimatets största fiende

Köttproduktion har sina problem, men de är inte lösningen på planetens miljöproblem. Bli gärna vetetarian, men tro inte att du räddar jorden! Nej, vill man verkligen göra något som har stor effekt så bör man kämpa för befolningsminskning i stor skala.

Ulf Jonas Paulsson ondgör sig över den svenska köttindustrin, vilken han beskyller för att vara orsak till klimatförändringar. Han uppmanar också folk att drastiskt minska sin köttkonsumtion.

Problemet med kött och klimatförändringar kan i huvudsak delas upp i två spår:

  1. Det går åt tio gånger mer areal för att få fram ett kilo kött än för att odla ett kilo spannmål. Det kan tyckas bättre att odla grödor än att upplåta marken åt bete.
  2. Kor har en matsmältning som avger metangas, en gas med mycket ogynnsamma egenskaper vad gäller växthuseffekten.
Låt oss ta ämnena var för sig:
  1. I Sverige har vi 250.000–400.000 kor, lite beroende på årstid. Dessa ger mjölk och kött. Vi har ungefär lika många älgar, vilket för övrigt enligt forskningen är cirka tio gånger fler än det naturliga beståndet. Älgbeståndet tillåts vara så stort för att jägarna skall ha något att göra på hösten, men dessemellan dödar älgar många i trafiken och skadar skogsbruket eftersom en älg äter ungefär lika mycket som en ko.
Världens största bestånd av nötkreatur finns i Brasilien. Man exporterar kött till stora delar av världen. Betesmarkerna är inte lämpliga för grödor, men även om dom skulle vara det så blir det 10 gånger så mycket att frakta, vilket är ett problem. Kött har dessutom ett mycket högre näringsinnehåll, så ett kilo kött är inte jämförbart med ett kilo vete. Kött är ett effektivt sätt att förflytta föda till människor.

Alltså är det inte självklart att det skulle bli något bättre om alla blev vegetarianer. I vissa fall faktiskt tvärt om! Läs vidare!

  1. Kor producerar metangas som dom pruttar ut i atmosfären. Det gör älgar också. Likaså alla andra idisslande växtätare. Innan vi slaktar alla kor bör vi skjuta alla älgar! De är ett större problem, för de producerar metangas men ingen mjölk och mycket mindre kött.
Världens näst största population av nötkreatur finns i Indien. Landet har nästan lika många kor som i Brasilien, men officiellt får man inte slakta eller äta dem. De är ju “heliga”. Så innan vi avvecklar de svenska köttbönderna borde vi kanske övertyga indierna att göra sig av med sina onyttiga men pruttande miljöbovar?

Metan var problemet. Metan uppstår vid all nedbrytning av biomassa i miljöer där det är ont om syre, till exempel i gödselstackarna på hästgårdarna. Det finns fler hästar i Sverige än vad det finns kor. Se där en helt onödig produkt som vegetarianerna kan fokusera på om de vill minska på metanet.

Fast vet ni vad som är den ojämförligt största mänskliga källan till metan-utsläppen? Kanske lika stor som alla de andra tillsammans? Det är världens risodlingar! Skall vi göra oss av med dem för att spara miljön?

Man kan bli vegetarian av många goda anledningar, hälsan är en. Men för att rädda miljön? Nej, det går nog inte! För problemet med miljön är inte svenskens utsläpp. Problemet är att jordens befolkning ökar med tre personer i sekunden- ett helt Sverige varje månad och ytterligare miljard vart tolfte år, enligt FN. Även om vi skulle lyckas föda alla så vill folk också ha kläder, någonstans att bo, vatten, transport och kanske mer än så.

Och det räcker inte vår jord till! Vill Ulf Jonas Paulsson rädda jorden bör han kämpa mot befolkningsexplosionen. Kan vi drastiskt minska antalet människor på jorden så räddar vi miljön på köpet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.