Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/begrav-inte-en-varldsunik-park/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa planerna på att begrava världsunik park”

Järva discgolfpark i norra Stockholm ska enligt ett beslut av politikerna i Stockholms stad förvandlas till ett gravfält. Foto: Björn Erdal

INSÄNDARE. Stoppa planerna på att förvandla den populära Järva discgolfpark till ett gravfält. Politikerna i Stockholms stad måste backa och välja en alternativ placering av gravfältet, skriver åtta discgolfkastare.

Den blev ”Årets park” i Sverige 2017. Det är en idrottsanläggning i absolut världsklass. Det är en oas för rekreation, motion och integration.

Om några veckor kan motorsågarna och grävskoporna ändå rulla in. Ett kvarts sekel av landskapsbygge som gjort Järvafältet omtalat i hela världen. Nu tar Stockholm stad över nationalarenan för den växande sporten discgolf med folkhälsan i centrum och gör den till en begravningsplats. Stoppa detta vansinne innan det är för sent!

En nedläggning av Järva discgolfpark skulle vara ett förödande misstag av flera skäl. Folkhälsa, ungdomsidrott, möten över generationer, naturaktivitet, arbetstillfällen och parkhäng är några. Men vi väljer att fokusera på två av dem.

Den kanske största skadan är banans roll som en katalysator för integration. Vårt gäng (discgolf-)vänner är ganska typiska nya stockholmare. Vi är 30-40 år, kommer från Luleå, Karlstad, Göteborg, Smålandsstenar, Gävle och Skellefteå.

Vi har alla flyttat hit på grund av jobb, stadgat oss i stan och nog insett att vi lär bli kvar här. Vi är ”svennar” och bor i svenneområden. Rinkeby, Alby och Akalla är stadsdelar vi aldrig besöker.

Eller jo, vi gör ju det och möter lokalbefolkningen för att vi kastar discgolf där. Vi käkar kebab på torget i Tensta, köper med oss lite jordgubbar av en torghandlare i Hjulsta och tar en burgare bland vattenpiporna på caféet vid banan.

Järva discgolfpark skapar ett avspänt och friktionsfritt möte mellan svennebanan-kastare och förortens unga. Precis den typen av möten vårt samhälle behöver så mycket mer av.

Den andra anledningen är idrotten. Friends, Ullevi, Åre, Lugnet, Globen och Malmö Arena är idrottsanläggningar på hög internationell nivå.

Men det är få svenska idrottsarenor gör på allvar anspråk på titeln ”världens bästa” inom sin sport. Järva discgolfpark är dock en. Discgolfappen Udiscs användare ger Järva högst betyg i Europa och tredje högst i världen i konkurrens med cirka 8.000 banor.

Det är ingen slump att två amerikanska världsmästare, Gregg Barsby och Avery Jenkins, under sommaren besökt banan för att visa sitt stöd. Det är heller ingen slump att man alltid hör utländska språk (främst finska) från olika kompisgäng när man är där och spelar. Banan lockar turister från hela världen till Järvafältet.

Järva är inte som banorna på Kärsön, Visättra, Rudan eller Tyresö – de är alla fina banor. Men Järva discgolfpark är världsunik.

Inga discgolfkastare ifrågasätter behovet av en begravningsplats för kistbegravningar i norrort. Det är platsen som valts som gör oss ledsna. Varför förstöra något som ger så mycket glädje och folkhälsa till så många levande, för att prioritera de döda?

Det måste finnas andra platser! Kampanjen ”Låt parken leva” har ett lysande förslag på ett alternativ som ligger alldeles intill som backas upp av 18.000 namnunderskrifter, 1.100 adopterade träd och 20.000 spelare per år.