Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 07:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/begravningar-ar-inte-viktiga-for-mig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Begravningar är inte viktiga för mig”

Foto: Paul Hansen

Begravningar är inte viktiga för mig. Jag har inget behov av att hedra en död kropp eller en urna med aska eftersom det viktigaste redan är borta, skriver författaren Barbro Lindgren.

Jag vet att många tycker att begravningar är viktiga, inte minst för att få ett ”avslut” och förstå att den som är död verkligen är borta.

Med mig är det så att jag genast förstår när någon jag tyckt om har dött.

Eftersom jag inte är religiös går jag sällan i kyrkan om det inte är en bra konsert. Och att själv ligga död i en kista, överhöljd med blommor, är mig helt främmande.

Jag försöker undvika begravningar eftersom jag tycker att de är så sorgliga. Och eftersom jag inte tror på någon gud är jag inte alls beroende av ceremonier och traditioner.

Jag har inget behov av att hedra en död kropp eller en urna med aska eftersom det viktigaste redan är borta. Däremot finns de jag tyckt om ständigt kvar inom mig.

Ingen behöver titta på mig när jag är död, det är för deprimerande. Ingen behöver tvätta mig heller, för det har jag gjort innan.

Jag tycker att kroppen så snart som möjligt ska kremeras och någon begravning vill jag inte ha. De som tycker om mig kan väl träffas någon dag och äta gott och dricka champagne.

Själv har jag det lugnt och skönt och behöver inte längre oroa mig för den allt mörkare världen.

DN Åsikt 5 november 2018 kl 11

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.