Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Behåll öppna landskap och minska barnafödandet i stället

Det öppna landskapen behövs till mer än föda för djur, för utan det så blir det nog inte mycket mat på någons tallrik. Frågan är vad människor ska äta om det öppna landskapet ska tillåtas växa igen. Vi borde kanske tänka på att ha färre barn i stället?

Ulf Jonas Paulsson tycker att vi skulle låta det öppna landskapet i Sverige växa igen med skog eftersom det skulle vara bra ur klimatsynpunkt. Jag tvivlar inte på att en hektar skog binder 400 ton koldioxid, men om jag inte har missat något så stämmer det att alla växter binder koldioxid. Med andra ord, spelar det någon roll om vi har bönder som odlar på åkrarna eller om det är skog som växer där?

Och om bönderna slutar odla mat på sin åkrar, vad ska Ulf och hans familj äta? Förra året skrev forskare i Lund att det bästa vi kan göra för att rädda planeten är att ha färre barn. Ett barn räknas "kosta" 58,6 ton koldioxid om året, vilken kan jämföras med att inte ha en bil, vilket sparar 2,4 ton koldioxid per år.

Det är ingen hemlighet att forskare är oroliga för att vi snart kommer att bli fler människor än vad vi har mat till med de resurser som finns i dag. Kina tog bort begränsningen på sitt ett barn per familj program några år sedan. I många fattiga länder är det inte ovanligt med med fem eller fler barn per familj. I västvärlden ligger det normalt på ett till två barn per familj och, det är kanske barnafödande vi måste ner på så att jordens befolkning ska sluta att växa.

Visst finns lösningar som till exempel hydroponik, vilket testas i stor skala på många ställen runt om i världen. Frågan är om det går att producera tillräckligt med mat till 7,6 miljarder människor genom att ändra sättet vi odlar mat på. Det krävs fortfarande rent vatten och kanske ännu viktigare när det kommer till hydroponik, tillgång till ström, eftersom allt odlas inomhus med konstgjort ljus och värme. Fördelarna är att man kan odla mer lokalt och man är mindre beroende av vädret. Än så länge så är det dock begränsade saker man kan odla effektivt med hydroponik, så om man vill äta annat än sallad behövs fortfarande ett öppet landskap där mat kan odlas.

Vi behöver utan tvekan göra något för att minska klimatförändringarna, men lilla Sverige bidrar knappast till de största utsläppen i världen. Visst kan vi försöka vara ett föredöme för världen, men det verkar som vi gång på gång glömmer att vi i stort sett är ett oväsentligt land när det kommer till att ha ett inflytande på andra länders politik.

Hur mycket än Sverige försöker påverka världen kommer länder som Kina och USA aldrig att bry sig om vad lilla Sverige säger. Tyvärr kan vi bara påverka vår lilla del av världen, men att göra det genom att sluta producera mat verkar rätt tokigt. Det kanske inte betyder att vi inte ska försöka, men samtidigt så måste vi kanske tänka lite annorlunda på mer än ett sätt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.