Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Behåll övre åldersgränsen för seniorboenden

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det kan inte vara åldersdiskriminering att ha en övre åldersgräns på seniorboenden. Man kan inte förvänta sig att den som är gammal vill eller kan delta i styrelsearbete, trädgårdsgrupp eller kanske vara instruktör på gymmet. I detta fall har den nya diskrimineringslagen förfelat sitt syfte.

Jag bor i en fantastisk bostadsrättförening för aktiva seniorer (55+) När jag flyttade in var den övre gränsen för att flytta in 70 år.

Siffran 70 var inte bara något man hade hittat på, utan gränsen bestämdes med tanke på det koncept föreningen har, man ska nämligen vara aktiv i olika intressegrupper eller arbetsgrupper. Då kan kostnaderna hållas nere, samtidigt som man håller sig alert. I annat fall skulle vi behöva betala för alla dessa tjänster – som i dag alltså utförs på frivillig basis.

Sedan kom den nya diskrimineringslagen för några år sedan och allt ”förbättrades” – till det sämre. Numera är den övre åldersgränsen borttagen, vilket betyder att många äldre nu kan flytta in.

Det är naturligtvis positivt att barn vill se sina föräldrar väl omhändertagna. Men i vårt boende finns inga vårdresurser, fastigheten är inte handikappanpassad och är inte heller något trygghetsboende. Jag anser det inte vara diskriminering att sätta en åldersgräns, utan det är enbart av hänsyn till medmänniskorna och deras begränsning på grund av ålder. Den begränsningen finns, även om man inte vill uttala detta.

Man kan inte förvänta sig att den som är gammal vill eller kan delta i styrelsearbete, trädgårdsgrupp eller kanske vara instruktör på gymmet. Vi är inte något ”ålderdomshem” och ska inte behöva ta hand om dem som flyttar in. Här ska alla klara sig själva och, som sagt, hjälpa till om möjligt, vilket också bidrar till gemenskap och trivsel.

Det är helt naturligt att vi alla åldras, men genom att yngre, nyinflyttade tar över de äldres uppgifter blir det ett kontinuerligt inflöde av kapabla människor. Håller vi oss inte till dessa regler faller konceptet helt och hållet. Det är ingen som vill att människor skall diskrimineras på något sätt, men i detta fall har lagen totalt förfelat sitt syfte – den är kontraproduktiv! Hur ska vi lösa detta?

Hur ska vi agera i vår bostadsrätt? Hur gör andra bostadsrättsföreningar som har samma problematik? Hur ser pensionärsorganisationerna SPF och PRO på denna fråga?

Skulle denna boendeform försvinna riskerar vi att våra aktiva pensionärer i föreningen i stället blir vårdberoende. Det är något att fundera på.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.