Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Behåll kärnkraften för att rädda klimatet

Rivningen av kärnkraftverket i Barsebäck inleddes 2016. Foto: Emil Langvad/TT
Rivningen av kärnkraftverket i Barsebäck inleddes 2016. Foto: Emil Langvad/TT

Det är dags för miljövänner att tänka om när det gäller kärnkraften. Den behövs för att vi ska klara klimatet.

I Sverige har byggts imponerande mängd vindkraftverk. De producerade nära 18 TWh (terawatt-timmar (TWh) 2017. Det motsvarar 11 procent av landets totala elanvändning.

I landet finns tio kärnkraftverk, men två har redan stoppats. Ytterligare två kommer att stängas inom ett par år.

Ett viktigt skäl är de höga skatterna på kärnkraften. Elföretagen ser det inte lönsamt att rusta upp verken. Dessa fyra verk skulle ha kunnat ge uppåt 19 TWh el per år. Med andra ord ersätter vindkraftsatsningen ungefär den kärnkraft som läggs ned.

Men tanken var väl att vindkraften skulle ersätta fossil kraftproduktion? Vad har klimatet egentligen vunnit med att låta vind ersätta kärnkraft? I stort sett ingenting.

Det vore bättre att ha kvar både kärnkraft och vindkraft. Det elöverskott som kanske blir resultatet kan exporteras för att ersätta kolkraft på kontinenten. Vid elproduktion ger kolkraftverken största utsläppen av koldioxid.

Kärnkraftens avfallsfråga är mer hanterbar är utsläppen av koldioxid som för hundratals år förändrar klimatet. Varför helt enkelt inte låta bli slutförvaring av gamla bränslet? Behåll bränslet tillgängligt i väntan på att kärnreaktorer utvecklas som kan bränna upp de mest långlivade skadliga ämnena. Dessutom behövs sådana reaktorer den gång världen vill bränna upp/förstöra kärnvapen.

Jag vädjar till miljövänner och miljörörelsen att tänka om. Står ni verkligen upp för att globala uppvärmningen på grund av utsläppen av koldioxid är det största miljöhotet, eller håller ni kvar att kärnkraften ger allvarligaste riskerna?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.