Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bekampa-de-verkliga-problemen-i-stallet-for-att-putsa-pa-bilden-av-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bekämpa de verkliga problemen i stället för att putsa på bilden av Sverige

Hellre än att till varje pris försvara bilden av Sverige, så borde vi söka hjälp och inspiration utomlands för att bekämpa problemen i Sverige.

Rätta artikel

Bilden av Sverige i andra länder har försämrats på senare tid. Kan det bero på att problemen i Sverige faktiskt har ökat, särskilt i förhållande till jämförbara västländer, och att vi ägnar för lite kraft och fel metoder för att vända utvecklingen?

Det finns en stolthet och en tro på vårt svenska sätt att beskriva verkligheten som leder till en ovilja att kritiskt granska hur vårt samhälle faktiskt fungerar. Bristen på intern kontroll har lett till skandaler på till exempel Karolinska sjukhuset och Riksrevisionverket, motståndet mot att samla in tillräckligt mycket statistik leder till osäker kunskap om hur vårt samhälle faktiskt utvecklas, och oviljan mot att kritiskt jämföra oss med andra länder gör det svårt för oss att se hur vi ska slå in på nya vägar för att bryta en negativ utveckling.

Den 23 januari rapporterade den danska dagstidningen Politiken att den grövsta formen av ungdomsbrottslighet i Danmark har fallit med 41 % sedan 2005. Hur ser motsvarande siffror ut i Sverige? Vill vi ta reda på det? Och om vi faktiskt tog reda på det, och det visade sig att den svenska utvecklingen har varit sämre än den danska, skulle vi då vi på allvar försöka förstå varför Danmark har varit mer framgångsrika än vi? Eller är det fortfarande viktigast för oss att ”inte bli som Danmark”?

Hellre än att till varje pris försvara bilden av Sverige, så skulle vi kanske ödmjukt se oss omkring i världen för att få hjälp att bekämpa de problem som har svärtat ner vår rykte utomlands.