Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/belagg-saknas-for-att-mer-terapi-minskar-aterfall/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Belägg saknas för att mer terapi minskar återfall”

Storbodaanstalten norr om Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det finns inga belägg för att mer individuell terapi för intagna på kriminalvårdsanstalter skulle minska återfallen. Dessutom skulle en ökad individualisering kosta mer för skattebetalarna, skriver Martin Lardén, chef för behandlingsprogram på Kriminalvården.

Rätta artikel

Svar på Andreas Johanssons insändare ”Mer terapi för oss intagna förhindrar återfall” på DN Åsikt (3 maj): 

Kriminalvården är mån om att erbjuda återfallsförebyggande insatser som i forskning visat bäst resultat i termer av minskade återfall. Våra behandlingsprogram är strukturerade psykologiska program baserade på kognitiv beteendeterapi.

Under behandlingen ligger fokus på att påverka faktorer kopplade till risken för nya brott. Deltagarna får utmana tankar, känslor och beteenden som drivit fram kriminella handlingar. Samtidigt arbetar vi med att stärka färdigheter och förmågor som behövs för att etablera ett liv utan kriminalitet.

För att vidmakthålla dessa färdigheter strävar Kriminalvården efter att erbjuda uppföljningsdelar eller möjlighet att gå om program under övervakningstiden efter villkorlig frigivning. Den behandlingen ges av frivården som kan stötta och följa upp när klienten i frihet får prova de verktyg hen fått med sig från behandlingen. 

Samtliga insatser syftar till att minska risken för återfall i brott, men individen bär också ett eget ansvar i att ändra sitt beteende. 

Vi vet att det är viktigt att individualisera program i meningen att vi verkligen arbetar med individens specifika problem. Vi ger också återkoppling på hur det går i förändringsarbetet. 

Ökad individualisering innebär dock ökade kostnader och ett resurstillskott skulle krävas för detta. Däremot finns inget systematiskt stöd för att individualterapi skulle vara effektivt för att förebygga återfall.