Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/berlinmuren-revs-av-osttyska-folket/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Berlinmuren revs av det östtyska folket”

Bild 1 av 2 Tusentals östtyskar demonstrerade utanför det östtyska kommunistpartiets centralkommitté i Östberlin dagen före murens fall den 8 november 1989.
Foto: Wolfgang Kumm/DPA
Bild 2 av 2 Ett uttalande av Günter Schabowski, talesperson för den dåvarande östtyska kommunistregeringen, på en direktsänd presskonferens den 9 november 1989 om nya reseregler fick östtyskar att resa sig ur tv-sofforna och bege sig mot muren för att komma över till den västra sidan.
Foto: Wolfgang Kumm

SVAR PÅ INSÄNDARE. Berlinmuren revs av det östtyska folket. Västpropaganda hade marginell betydelse när medborgarna reste sig mot den kommunistiska diktaturen, skriver C-G Pernbring.

I insändaren med rubriken ””Muren revs utifrån av falska löften från väst” (DN Åsikt den 9 november 2019) hävdar Jörgen Hansson att det var massiv propaganda från väst som ytterst ledde till Berlinmurens fall och landets undergång. Visst kan detta spelat en viss roll, men sanningen är att muren revs inifrån.

Det var det östtyska folket som gjorde uppror med massiva demonstrationer och protester. Medborgarna skanderade på gator och torg: ”Wir sind das Volk!” (”Vi är folket!”) 

De ville inte längre vara inlåsta i sitt Stasi-kontrollerade samhälle. Den hemliga polisen Stasi var ju ständigt närvarande.

Folket ville ha frihet. Inte minst önskade de flesta DDR-medborgare möjlighet att resa utomlands. Att muren föll berodde också på den statskontrollerade ekonomin. Industrin var uråldrig och förfallen.

Dessutom hade landet enorma miljöproblem. Man till och med kunde känna på lukten att man befann sig i Östtyskland. Det var en stank av DDR.

Så sent som på 1980-talet fanns många förfallna hus och ruinhögar kvar från andra världskriget. Det var smutsigt och otrivsamt.

Allt detta visste regeringstalesmannen Günter Schabowski när han den 9 november 1989 under en historisk presskonferens tillkännagav nya resebestämmelser som beslutats av det styrande kommunistpartiets högsta ledning. Hans tillkännagivande blev i högsta grad oväntat och överraskande.

På en fråga från en reporter på den italienska nyhetsbyrån Ansa när reselättnaderna skulle träda i kraft svarade Schabowski ”som jag förstår genast”. 

Berlinmuren öppnades samma kväll. Var hans uttalande ett misstag? Det har spekulerats mycket om det. Men Schabowski, som avled 2015, medgav det aldrig.

Som officiell gäst i DDR ett par gånger under 1980-talet kom jag i kontakt med vardagslivet.  Jag kan intyga att vardagen verkligen var gråtrist och föga upplyftande, även om jag som gäst åtnjöt vissa fördelar. 

Orsakerna bakom murens fall handlar i första hand inte om vem som vann kalla kriget, utan om frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och människovärdet.