Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/besegra-ett-dodligt-virus-viktigare-an-studenten/

INSÄNDARE

Insändare. ”Besegra ett dödligt virus viktigare än studenten”

Elever på Östra Real i Stockholm tar studenten 2005.
Foto: Bertil Ericson/TT

INSÄNDARE. De som går tredje året på gymnasiet är inte prioritet ett just nu. Att besegra det dödliga coronaviruset är betydligt viktigare än att fira studenten, skriver andraårsgymnasisten Rasmus S Andersson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är förståeligt att de som går tredje året på gymnasiet är frustrerade och sorgsna över att studentfirandet troligtvis inte blir av. Men just nu är det viktigaste att besegra coronaviruset.

Ni som går tredje året på gymnasiet är inte prioritet ett just nu. Det är inte heller jag som går andra året. För ögonblicket är det gamla, sjuka och svaga som måste prioriteras.

Jag kan inte klandra någon för att det som många har sett fram emot i flera års tid nu slåss i spillror. Men studentfirande har ingen betydelse om vi inte kan klara en kris som vi aldrig tidigare skådat i modern tid. Sverige och resten av världen är i krig med en osynlig fiende som smittar unga som gamla.

I stunder som denna tenderar den egoistiska människan att försvinna och ersättas av den solidariska. Landet stannar till och skiljaktigheter blir oväsentliga och bekämpandet av det vederstyggliga blir det enda viktiga.

Vi som går gymnasiet och högskolor pluggar på distans, även om det tär hårt på många. Det kommer en dag efter coronaviruset. Men den dagen är ännu inte här.

Ju längre tid som coronaviruset får sprida skräck och död, desto skadligare blir effekterna på samhället. Därför måste vi nu göra allt för att försöka kväva detta virus. Och då innebär det uppoffringar för alla.

Ni som inte får fira studenten är inte de enda som behöver offra saker och ting i denna kris. Tusentals människor har förlorat jobbet och riskerar fattigdom och ekonomiska besvär i flera år. Och tänk på alla företag, stora som små, som kämpar med passion och styrka för att få ekonomin i dessa tider att gå ihop.

Tänk på alla som har plågats och dött ensamma utan någon anhörig vid sin sida. Det är mer synd om dem än om er.

Studenten kommer ni att ta oavsett vad, men i år blir festligheterna troligen inte av. Ni kanske kan få fira den med oss som tar studenten nästa år.

Fler insändare i samma ämne:
Ingrid Jedlöv: ”Låt studenterna springa ut även i år” (17 april)
Hans Nilsson: ”Ge grönt ljus till virusanpassat studentfirande” (17 april)
Viola Duvander: ”Gör ett undantag för studentfirandet” (17 april)

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt