Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/beskattningen-av-fastigheter-ar-oforutsagbar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Beskattningen av fastigheter är oförutsägbar”

Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M), C-ledaren Maud Olofsson och Folkpartiets Lars Leijonborg möttes av protester mot fastighetsskatten i Almedalen den 4 juli 2006. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Beskattningen av fastigheter är oförutsägbar. Det är oacceptabelt i en rättsstat, skriver läsaren John Böttinger.

Rätta artikel

Jag instämmer med Siv Key Nilsson som i en insändare på DN Åsikt skriver att reavinstskatten måste göras om. Inflation är ingen vinst för småhusägaren.

Hela fastighetsbeskattningen har stora brister. Det ”tak” på 6.000 kronor på fastighetsavgiften – som ersatte fastighetsskatten 2008 – gjorde beskattningen acceptabel. Men de facto handlar det fortfarande om en skatt eftersom den styrs av staten och inte är kopplad till någon kommunal kostnad.

Underlaget för fastighetsavgiften är taxeringsvärdet. Men det är ju endast ett uppskattat statistiskt medelvärde över sålda fastigheters försäljningspris inom av staten fastställda områden.

Det egna huset är inte sålt och är därmed inte med i beräkningen. För att komma närmare verkligheten samlar myndigheten in mängder av data (bland annat storlek, standard, vatten/avlopp och läge).

Dessa värden utgör endast smärre justeringar och påverkar inte nivån på taxeringsvärdet. Taxeringsvärden ändras regelmässigt i samband med nya taxeringar. Skatten är med andra ord inte förutsebar.

En skatt måste vara både förutsebar, saklig och ha ett mätbart underlag för att kunna vara acceptabel i en rättsstat. Lika ska beskattas lika och skatten måste dessutom ta hänsyn till regeln om skatt efter bärkraft. Fastighetsskatten uppfyller inte något av dessa krav.

Hur är det möjligt att grunda en skatt på ett diffust och variabelt värde? Hemmet är oskattbart!