Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/besok-i-simhall-basta-receptet-mot-kroppsforakt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Besök i simhall bästa receptet mot kroppsförakt bland unga

Linköpings simhall. Foto: Robin Haldert

Sex av tio flickor och pojkar känner ångest över sociala situationer på grund av sitt utseende. Ett recept för att lindra kroppsföraktet är regelbundna besök på landets kommunala badhus. Därför bör veckovisa besök till simhallen prioriteras för skolelever i alla årskurser.

Första gången jag gick in i duschen i damernas omklädningsrum på Eriksdalsbadet i Stockholm kan liknas vid ett kroppsligt Heureka. Jag hade aldrig sett så många nakna, runda, muskulösa, knotiga, håriga, dallrande, skrynkliga, valkiga kvinnokroppar förut. Könshår, kan man tänka sig, att det kan växa så långt! Bröstvårtor, kan de verkligen vara så stora? Att se en sådan kompott av olika sorters kroppar är en raritet i dagens ålderssegregerade samhälle. För mig var detta den bästa formen av kropps-KBT.

Snart stundar sommaren och så även badsäsongen. Ett oväntat recept för att lindra den kollektiva epidemi av kroppsförakt som drabbar många svenskar i samband med detta kan vara något så enkelt som regelbundna besök på landets kommunala badhus. I en tid när vi dagligen exponeras för perfekta kroppar via sociala medier skapas snabbt en snedvriden kroppsuppfattning, som i sin tur lätt blir till en nedåtgående spiral av självförakt, destruktiva kost- och träningsvanor och i värsta fall självskadebeteende.

Det bör inte komma som någon större överraskning att utseendefixering och missnöje med den egna kroppen ökar i hela västvärlden. Sex av tio flickor och pojkar känner stor ångest över sociala situationer på grund av sitt utseende, värst är det för ungdomar i åldern 15-24 år, en grupp där också den psykiska ohälsan ökar mest.

Privata duschbås förespråkas numera i nybyggda gymnastikhallar i skolor för att motverka att elever tar bilder på varandra, bilder som sedan används till trakasserier eller i utpressningssyfte. Detta skapar förstås en stor otrygghet och därför kan draperier i så fall vara en lösning, för det är trots allt ändå inte genom skolornas omklädningsrum som eleverna får sin dos av kropps-KBT.

Det är just den folkliga, kommunala varianten av simhall som bör besökas. En bred representation av olika kroppar hittas inte på skolorna, inte heller på gymkedjorna, som gör sitt bästa för att i stället spä på kroppsförakt med privata duschbås, spegelinredda lokaler och väggar tapetserade med affischer på flexande muskler.

På Eriksdalsbadet i Stockholm är duschbåsen inte separerade som på de flesta privata träningsanläggningar och gym. För unga som mestadels sett nakna kroppar via porr, eller bikinibilder på sociala medier, kan denna verklighet komma som en chock. Förmodligen också med en viss förundran. Men det kan också vara en lättnad att förstå att det är så här kroppar ser ut utanför Instagram.

I ett land där en av sex vuxna inte kan simma, bör veckovisa besök till simhallen prioriteras för skolelever i alla årskurser, och inte bara som det är i nuläget, för årskurs 3. I de drygt 40 kommuner som saknar kommunala badhus, kommer de långsiktiga vinsterna med simträning att utebli. Ett badhus är inte bara dyrt att bygga, utan kostar också mycket att driva och underhålla. Det har avskräckt många kommunpolitiker från att satsa på ett badhusbygge, enligt en genomgång som SVT Nyheter publicerade för drygt ett år sedan. I dessa kommuner vore det önskvärt om kommunstyrelsen prioriterade annorlunda.

Så här kommer min önskan till nytillträdda Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, Gustav Fridolin, utbildningsminister samt Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör. Genom en samordnad insats skulle vi få en ökad simkunnighet, mer motion på schemat, och där till även positiva effekter på ungas självkänsla, genom något så simpelt som allmänna omklädningsrum och öppna duschutrymmen. Detta är förstås bara en i raden av de satsningar som bör göras för att stävja kroppsföraktet bland unga – men en god start.