Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/betala-skogsagarna-for-att-lata-traden-binda-koldioxid/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Betala skogsägarna för att låta träden binda koldioxid”

Skogsavverkning i Österbybruk i Uppland.
Skogsavverkning i Österbybruk i Uppland. Foto: Jonas Lindkvist

Vi måste börja betala skogsägarna för att låta träden växa och binda koldioxid. Sådana livsavgörande frågor hör vi dock inte talas om i regeringsförhandlingarna. Det är för sorgligt, skriver läsaren Lars Almström.

Rätta artikel

Vi människor har släppt ut för mycket koldioxid i atmosfären. Det är vår användning av fossila bränslen som är orsaken. Och det är mycket olyckligt för det hotar att förändra klimatet på ett sätt som vi inte kan göra ogjort igen.

På samma sätt som tyska barnen under efterkrigstiden ställde sina föräldrar till ansvar med frågan: ”Hur kunde ni?”, på samma sätt kommer våra barn att ställa oss till ansvar med frågan: ”Hur kunde ni medvetet förstöra klimatet för alla kommande generationer?”

Men trots att vi vet att all förbränning skapar koldioxid forsätter många att köra bilar med förbränningsmotorer. Vi vet att skogen skulle kunna binda mycket mer koldioxid ur atmosfären, men vi fortsätter att avverka den i allt högre takt. Och inte är det huvudsakligen för att producera trävaror, utan för att tillverka produkter som snart eldas upp igen – och skapar koldioxid.

I stället borde vi minska koldioxidutsläppen från trafiken och stimulera skogsägare att låta sin skog binda så mycket koldioxid som någonsin är möjligt. Vi behöver helt enkelt en bättre skogspolitik som betalar skogsägare för att öka virkesförrådet i skogen permanent. 

Men sådant, som är livsavgörande för våra barn, hör vi inget om i regeringsförhandlingarna. Det är för sorgligt.