Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/betala-skolungdomar-som-hjalper-aldre-med-datorer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Betala skolungdomar som hjälper äldre med datorer”

Foto: Tobias Röstlund / TT

Kommuner borde betala skolungdomar som hjälper äldre med datorer. En sådan verksamhet skulle kunna skötas av skolor, skriver läsaren Alf Ronnby.

Rätta artikel

Karin Reneland har i sin insändare på DN Åsikt rätt i att många äldre har stora problem att hänga med i den digitala revolutionen. Samhället genomgår en förändring lika stor som när elektriciteten uppfanns.

Det är samhällets uppgift att ta tag i detta. Pensionärsorganisationerna har kurser, men det är inte tillräckligt.

Kommuner bör göra upp listor på unga hjälpare, som man kan vända sig till. Ungdomar brukar vara tycka det är kul att kunna hjälpa till, så det behövs nog inte så stor ersättning i pengar vid varje hjälpinsats.

Man kan tänka sig att det ska gå att vända sig till skolan för att få hjälp. Där finns personal som kan den nya digitala tekniken. Och det borde vara möjligt att ha en viss resurs för hjälpen.

I vissa fall skulle det till och med kunna ingå i undervisningen att hjälpa äldre att hantera mobilen, läsplattan och datorn. Att ge skolan en sådan uppgift skulle säkert uppskattas bland medborgarna och ge elever en viss stolthet för vad de kan åstadkomma av nyttigheter i samhället.

Man ska naturligtvis även i fortsättningen kunna gå på kurser arrangerade av pensionärsorganisationer och bildningsförbund.

Bibliotek har datorer. Det kan vara möjligt att där få en hjälpande hand av personalen.

Utvecklingen är tvetydig. Dels har apparaterna blivit lättare att hantera, dels har innehållet allt mer avancerat, så det är mera att lära. För dem som har barnbarn brukar det finnas hjälp att få för dem som känner sig främmande för det "digitala trolleriet”.