Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/betala-tillbaka-hojda-bransleskatter-till-medborgarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Betala tillbaka höjda bränsleskatter till medborgarna”

Floriane Borglevens (till höger) och hennes mamma Martine protesterar mot den planerade höjningen av bränsleskatter i Frankrike, som efter omfattande demonstrationer nu skjutits upp från den 1 januari 2019 till halvårsskiftet.
Floriane Borglevens (till höger) och hennes mamma Martine protesterar mot den planerade höjningen av bränsleskatter i Frankrike, som efter omfattande demonstrationer nu skjutits upp från den 1 januari 2019 till halvårsskiftet. Foto: Mehdi Chebil

Det finns ett sätt att undvika protester mot höjningar av bränsleskatter som nyligen orsakade våldsamma protester i Frankrike. Dessa klimatskatter borde betalas tillbaka till medborgarna i skatteåterbäring, skriver läsaren Matts Hjertqvist.

Rätta artikel

Frankrikes president Macron har beslutat höja skatten på fordonsbränslen under nästa år för att minska konsumtionen och hejda klimatförändringen. Många känner sig drabbade av detta, när framför allt dieselskatten höjs nästan till svensk nivå.

Frankrike har en betydligt större landsbygdsbefolkning än Sverige och en kollektivtrafik, som inte kan ta hand om alla transporter utanför tätorterna. Därför behövs person- bilar fortfarande i stora områden. När bränslepriserna stiger kraftigt, som de gjort under det gångna året, ger det upphov till missnöje.

Macron vill höja priserna för att minska biltrafikens klimatförstörande effekt. Utsläppen av koldioxid från förbränningsmotorerna ökar ju växthuseffekten och den globala uppvärmningen, som också drabbar Frankrike. Men det är inte så lätt att förstå denna koppling mellan bränslepriserna och klimatkrisen.

Det finns en lösning på konflikten. Den heter ”avgift och utdelning” och innebär att intäkter från ökande dieselskatt delas ut till alla vuxna fransmän. Varje månad får man tillbaka en summa, som kompensation för de höjda bränslepriserna.

Den summan skulle man också kunna använda för att göra sig mindre beroende av fossila bränslen genom att satsa på en fossilfri bil, minska husets energibehov genom bättre isolering eller liknande.

En sådan här lösning finns redan på en del platser i världen och planeras på fler. Och det är kanske inte för sent att införa systemet också i Frankrike. Med en sådan återbetalning varje månad skulle de arga bilägarna förmodligen aldrig tagit på sig sina gula västar. Och klimatet skulle må bättre.