Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/betala-tillbaka-hojda-klimatskatter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Betala tillbaka höjda klimatskatter”

Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Betala tillbaka alla klimatskatter. Ett sådant system skulle kunna ge 2.000 kronor mer i plånboken i månaden för en glesbygdsbo, skriver Lars Almström.

Rätta artikel

De över 400.000 svenskar som anslutit sig till Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” fick höra finansmarknadsministern och det nyvalda språkröret Per Bolund (MP) svara på frågor om ekonomi och klimat i SVT:s ”Agenda” i söndags – men förgäves.

Allt fler är oroliga över både ekonomin och klimatet. För att ställa om behövs stöd, särskilt till dem som har dåliga möjligheter att välja alternativa transporter.

Ett stigande klimatbidrag till alla medborgare (och mest till glesbygden) skulle kunna lösa problemet. Och det kan fullt ut finansieras med en stigande avgift på alla koldioxidskapande bränslen.

Tusen kronor i månaden per invånare – och dubbelt så mycket till glesbygd – skulle snart kunna bli verklighet och ge oss alla chansen att hitta koldioxidfria lösningar på våra transporter.

Det enda som behövs är att dela ut statens hela intäkt från en stigande koldioxidavgift till varje medborgare, varje månad, och mest till dem som behöver det bäst.

Förslaget kallas ”avgift och utdelning”. Det vinner allt större stöd runt om i världen. Kanada har redan infört det, 3.500 ekonomer stöder det och i USA:s kongress finns förslag om det från både demokrater och republikaner.

Ge ett kraftfullt bidrag till dem som vill sluta förstöra klimatet – och låt dem som förorenar betala kalaset. Det är rättvist.