Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Betala tillbaka miljö- och klimatskatter varje månad

En skatt på klimatskadliga ämnen, där intäkterna delas ut till medborgarna, skulle skapa nödvändig kunskap och engagemang i klimatfrågan. Det skulle bidra till ett gott liv för våra barn och barnbarn på vår vackra planet.

Kristian Ekeroth kommer i sitt inlägg på DN Åsikt med ett utmärkt förslag, som skulle göra medborgarna mer engagerade i arbetet mot klimatförändring och annan miljöförstöring. En liknande idé att beskatta klimatförstörande ämnen som fossila bränslen och dela ut intäkterna till allmänheten i lika stora delar kommer från världens snabbast växande klimatrörelse Citizens´Climate Lobby, som har sitt ursprung i USA men sprider sig över världen. I Sverige driver rörelsen Klimatsvaret förslaget, som har många fördelar.

Det är som Kristian Ekeroth framhåller pedagogiskt och engagerande. När varje medborgare får en summa pengar till sitt skattekonto, kommer alla att bli medvetna om allvaret med klimatförändringen, som verkar gå snabbare än man hittills trott. Kanske effekten skulle bli ännu större om pengarna delades ut varje månad.

Om avgiften på fossila bränslen och annat miljöförstörande dessutom stiger från år till år får alla tid att ställa om till mindre fossilberoende och hjälp av den månatliga utdelningen att göra klimatsmarta förändringar.

Det är lämpligt att statskassan inte görs beroende av skatter eller avgifter, som förhoppningsvis kommer att minska, när konsumtionen av fossila bränslen och annat miljöskadligt avtar.

De flesta av våra politiska partier borde kunna stödja en sådan lösning, som inte höjer skattetrycket och har en inkomstutjämnande effekt. En lösning, som kommer att stimulera utveckling av mindre klimatskadliga bränslen och innovationer.

Ett exempel på starkt folkligt stöd för beskattning av klimatskadliga fossila bränslen är provinsen British Columbia i Kanada, där skatteintäkterna delats ut till med borgarna sedan 2008.

Kristian Ekeroths förslag visar att engagemanget mot klimatförändringen växer. Det kan ge politikerna stöd för att genomföra radikala åtgärder mot en hotande klimatkollaps, som kommer att drabba våra barn och barnbarn. Det är mer bråttom nu än de flesta förstått. Kristian Ekeroths förslag skulle få fler att förstå.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.