Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/betraffande-sgi/

DN Åsikt

DN Åsikt. Blev ofrivilligt av med min SGI

Beskrivning av min omöjliga situation beträffande SGI, CSN och myndigheters absurda regelverk.

Rätta artikel

Min historia ser annorlunda ut då jag ofrivilligt blev av med min SGI på grund av att jag sålde en lägenhet för att ha råd med mina studier. Innan försäljningen hade jag haft bidrag i 3 terminer (1,5 år), men i och med den vinst som jag gjorde vi försäljningen blev jag nekad studiemedel av CSN som betraktar vinst vid försäljning som inkomst vid den terminen som försäljningen skedde. Detta var vad jag blev informerad om när jag kontaktade CSN. Dock valde de att inte informera om att jag blir av med min SGI om jag inte får studiemedel.

Detta upptäckte jag ca 1 år senare då min sista njures funktion blev för dålig för att jag skulle kunna fortsätta studera vilket ledde till sjukskrivning. Då först får jag veta av försäkringskassan att min SGI försvunnit. Kontaktade då CSN igen där jag får svaret att de har ingen skyldighet att informera om andra myndigheters regler. Kan tillägga att även Förvaltningsrätten anser att Försäkringskassan har rätt.

Detta innebar att jag nu gått igenom dialys samt transplantation utan att få en krona från Försäkringskassan under de senaste 2 åren.

Säljer lägenheten för att ha råd med studier, blir nekad studiemedel på grund av försäljningen som i sin tur resulterar i förlorad SGI. Här skulle jag uppenbarligen gått till arbetsförmedlingen samt hoppat av mina studier för att om de hittar ett jobb måste jag ta det. Med andra ord kan jag inte studera utan att förlora min SGI.