Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bevara-sas-direktlinjer-fran-arlanda/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SAS direktlinjer från Arlanda måste räddas”

SAS-plan uppradade på Arlanda flygplats. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Regeringen måste agera för att slå vakt om SAS direktlinjer från Arlanda. Det är mycket oroande att två direktlinjer på kort tid flyttat till Köpenhamn, skriver Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Svar på insändaren ”Lägg ner Bromma och stoppa nya banor på Arlanda” på DN Åsikt av Lars Wedén och David Lundqvist (11 september 2019):

Stockholm är Europas snabbast växande storstadsregion och Arlanda flygplats är ett avgörande nav för resenärer som näringsidkare. Sverige och Stockholm konkurrerar om företag, talanger och investerare på en stenhård global marknad. Har vi sämre förutsättningar genom försämrat internationellt resande drabbar det oss hårt både på kort och längre sikt.

För ett år sedan flyttade SAS sitt direktflyg till Hongkong från Arlanda till Kastrup. Och bara för bara någon vecka sedan kom beskedet att SAS även ska flytta direktflyget till Los Angeles till Kastrup. Utvecklingen är alarmerande och påverkar Stockholm och även övriga Sveriges konkurrenskraft. 

Många stockholmare är miljömedvetna. Jag gör varje dag medvetna val för klimatet. Och jag har full tilltro till att innovationer är vägen framåt – utveckling snarare än att minska Arlandas kapacitet. 

Hållbarhet är en förutsättning för flygets framtid. Med hjälp av forskning och utveckling kan vi få bränsle och teknik som möter de utmaningar vi står inför gällande klimatet. 

Resandet behövs. Stockholm är en del av världen och ska vara attraktiv för de globala företag som vill komma hit och etablera sig och för alla de näringsidkare som redan finns här.

Statliga Swedavia som äger alla landets större flygplatser arbetar för att Arlanda ska bli den ledande flygplatsen i Norden. Målet är att närmare 40 miljoner passagerare år 2040. För att nå det målet utökas terminalkapaciteten och terminalerna byggs ut. Det är rätt väg att gå. 

Men om direktlinjer försvinner riskerar tillväxten av jobb och utveckling att avstanna. Direktlinjer är också det bästa valet då det ger minskad klimatpåverkan eftersom flyg släpper ut mer bränsle vid start och landning. När gods och resenärer i stället behöver flyga via andra städer ökar miljöpåverkan. 

Detta är en stark varningssignal för regeringen, som måste agera och inse att flygskatten och avkastningskraven slår fel. Regeringen begränsar Swedavias möjligheter till klimatvänliga lösningar i stället för att se till att Arlanda kan bli en flygplats med satsningar på biobränsle och teknikutveckling.

Ett växande näringsliv i Stockholm har behov av ökade kommunikationsmöjligheter med resten av världen. Tillgången till internationella flygförbindelser ökar Sveriges konkurrenskraft och våra möjligheter att attrahera investeringar. 

Arlandas kapacitet måste prioriteras och först då kan vi se över Bromma flygplats framtid. Om inte Arlandas kapacitet förstärks riskerar vi att vi får mindre miljövänligt resande med fler mellanlandningar, arbetstillfällen försvinner och globala företag väljer att etablera sig i andra delar av världen som det är lättare att ta sig till. 

Arlandarådet har under två års tid lämnat råd och rekommendationer till regeringen, men inte lämnat någon slutrapport. Regeringen har ansvar för att Sveriges och Stockholms tillväxt inte hämmas och måste nu agera för att inte utvecklingen ska stanna av.

Staten äger större del av SAS än vad Danmark gör och borde därför snabbt se till att underlätta för flygbolaget att ha kvar direktlinjerna från Stockholm. Läget är allvarligt och behöver mötas med omedelbar handlingskraft.