Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Bilda en socialliberal regering för trygghetens skull”

Statsminister Stefan Löfven (S) samtalar med Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund under översyn av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter partiledardebatten i riksdagen den 11 oktober 2017.
Statsminister Stefan Löfven (S) samtalar med Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund under översyn av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter partiledardebatten i riksdagen den 11 oktober 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter valet finns det två block i riksdagen: ett socialt/liberalt och ett konservativt/nationalistiskt med 197 respektive 152 mandat. Det talar för en mittenregering med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, skriver läsaren Lars Lagheim.

Inför årets val har Dagens Nyheter publicerat flera intressanta debattartiklar. Jag tänker särskilt på professor Torsten Persson med flera statsvetares och Sandro Scoccos artiklar, i vilka de ger en del förklaringar till SD:s framgångar. En växande känsla av otrygghet, särskilt bland män, sägs vara en orsak.

Men det är mer en konsekvens av stora skattesänkningar – 280 miljarder enligt författarna – som SD utnyttjar men låter bli att berätta. I stället har invandringens kostnader, i sammanhanget marginella 40 miljarder kronor, fått klä skott för den bristande tryggheten i samhället, inom vård, skola och arbetsliv.

Men även DN:s ledare har varit läsvärda. Framför allt när de med all rätt lyft fram den demokratiska liberalismen. Jag har särskilt fastnat för Lisa Magnussons korta ledare den 13 juli. Hon skriver: ”Demokratin som sådan är majoritetens triumf över minoriteten. Den liberala demokratin däremot, skyddar samtidigt de förtryckta, försvarar minoriteten, värnar dem som inte själva kan hävda sig.”

Det är en perfekt definition av den liberalism som står på de svagas sida, som bekämpat orättvisor och fattigdom och som aktivt bidragit till ett förändrat Sverige under 1900-talet. Och definitionen är mer aktuell än någonsin, inte minst som motvikt till rå nyliberalism och populistiska idéer men också med tanke på Centerns och Liberalernas dilemma att välja sammarbetspartner inför de kommande fyra årens riksdagarbete.

Men det valet borde vara enkelt. Riksdagen består efter årets val av två block, inte tre. Det ena är ett socialt/liberalt block som tar människors lika värde och mänsklighetens ödesfrågor, miljö och klimat, på allvar. Det andra är ett konservativt/nationalistiskt block som tittar bakåt. Dess ambition är att skapa möjligheter för dem som har råd och rätt värderingar, underblåsa missnöje samt eftersträva makt till varje pris. ”Ända in i kaklet”, så att säga.

Det socialliberala blocket är störst. Med lite konstruktiv kreativitet borde det vara möjligt att skapa en mittenregering S, C, L med en stadsministertrojka, en statsminister, inte nödvändigtvis från det största partiet och två vice i ledningen.

Med nya och annorlunda förutsättningar måste man våga tänka nytt. Inför de ödesfrågor vi står inför kan en regering där partierna visar respekt för varandra, arbetar tillsamman och är beredda att kompromissa med allas bästa för ögonen kommer att lyckas.

En sådan regering skulle ha 153 mandat medan en M/KD-regering med SD:s stöd ”bara” har 152 mandat att luta sig mot. Dessutom kan Miljöpartiets 16 mandat och när så krävs även Vänsterpartiets 28 – totalt 197 – räknas in i beslutsunderlaget.

En trygg majoritet för ett tryggare Sverige.  

DN Åsikt 10 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.