Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bilda-regering-med-sex-partier-over-blockgransen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Bilda regering med sex partier över blockgränsen”

Låt Stefan Löfven (S) fortsätta som statsminister, men i en blocköverskridande regering, anser insändarskribenten.
Låt Stefan Löfven (S) fortsätta som statsminister, men i en blocköverskridande regering, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bilda en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Dessa partier står två av tre väljare bakom. Då skulle ytterlighetspartierna lämnas utanför, skriver läsaren Göte Gunnarsson.

Nu har väljarna sagt sitt. Det har varit en annorlunda och jobbig valrörelse, ständigt infekterad av Sverigedemokraternas framgångar.

Med den blockpolitik som förts kommer alltid SD:s framgångar att störa och förlama en ny regering som inte är blocköverskridande.

Tyvärr ger vårt valsystem ett vågmästarparti, litet som stort, en utpressarsituation som drabbar alla partiers förmåga att driva en seriös politik. Dags att tänka nytt!

Vi svenskar är ju kända för att vara bra på samarbete och komma fram till koncensus. Glöm stridsfrågor - ganska små ibland -  i valrörelsen och se till det som förenar.

Bilda en regering med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är ett rejält mittenalternativ med cirka två tredjedels majoritet i riksdagen.

Med denna lösning blir man fullständigt av med ytterlighetspartiernas destruktiva påverkan (Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet). Det ger arbetsro och skiljaktigheter får lösas i riksdagens utskott.

Det finns bara ett enkelt krav. Ni måste uppföra er som vuxna och ansvarsfulla människor. Största parti väljer statsminister. Ur denna politiska bredd rekryterar man de bästa ministrarna.

Se till möjligheterna och vi kan få en riktigt kompetent och harmonisk regeringsperiod som levererar resultat till väljarna.

DN Åsikt 12 september kl 11

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.