Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bilden-av-sverige-som-ett-land-i-kris-ar-inte-sann/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bilden av Sverige som ett land i kris är inte sann

Medierna i Sverige har ett ansvar att rapportera om allt viktigt som sker i landet, även brott – men de har också ett ansvar för att det finns en balans i rapporteringen så den ger en någorlunda rättvis bild av hur landet mår.

Rätta artikel

”Så många missförstånd och snedvridna föreställningar florerar just nu om Sverige runt om i världen. Vi svenskar som möter dessa fördomar måste hjälpas åt att försvara vårt hemland.” skriver Eva Eriksson och jag håller med om problemet – men jag har en annan lösning-

Sverige är inte ett land i kris, tvärtom mår Sverige väldigt bra. Vi har en bra ekonomi bättre än de flesta jämförbara länder i världen. Vi har en välfärd och ett socialt skyddsnät som är unikt.

Brottsligheten ökar inte enligt Brottsförebyggande rådets statistik och ledande forskare inom kriminologi, tvärt om minskar de flesta typerna av brott.

Flyktingkrisen finns inte i Sverige, den finns i Syrien och några andra länder i Mellanöstern och i några länder i Afrika. Visst har många flyktingar kommit till Sverige men jämfört med Turkiet, Tyskland, Italien och Jordanien till exempel är det få som letat sig upp till Sverige. I Italien som tar emot ibland tusentals människor på en dag beskrivs inte flyktingkrisen som en kris för Italien, utan som en kris för de människor som fått sina hem och liv raserade och för alla de som omkommer på Medelhavet.

Bilden av Sverige som ett land i kris är inte sann, det är mediernas markant ökade rapportering om brott mord och flyktingkris som skapat denna bild. Mediernas rapportering har dessutom gjort många människor i Sverige osäkra och rädda att röra sig som de brukar helt utan grund i brottsstatistiken. Det begås inte fler brott i Sverige i dag, utan färre.

Jag är överens med Eva Eriksson om att bilden av Sverige bygger på ”missförstånd och snedvridna föreställningar”, men jag tror inte att hon och jag och andra som bor utomlands kan rätta till detta genom att övertyga alla vi träffar.

Det är medierna i Sverige som skapat denna bild. Inte bara utomlands, utan ännu mer i Sverige. Många människor är rädda och oroliga när de läser om allt våld och alla brott i tidningar och på TV och detta trots att brottsligheten inte ökar utan i de flesta fall minskar.

Medierna har ett ansvar att rapportera om allt viktigt som sker i landet, även brott. Men de har också ett ansvar för att det finns en balans i rapporteringen så den ger en någorlunda rättvis bild av hur landet mår det anser jag inte de gör idag. Det är ingen balans en enskild journalist kan åstadkomma – det måste ledningen på tidningar och TV kanalerna ta ansvar för.