Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/billigare-mat-med-eus-jordbruksstod/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Billigare mat med EU:s jordbruksstöd”

Gotländska får. Foto: Jannike Kihlberg

INSÄNDARE. Matpriserna skulle vara betydligt högre utan EU:s jordbrukspolitik. Det är inte bara lantbrukare som gynnas, utan även konsumenter, skriver den gotländske fåraherden Peter Pettersson.

Rätta artikel

Jag är en så kallad vinnare, om än inte stor sådan, på EU:s jordbrukspolitik.

Men allt är inte stöd, utan ersättningar med krav vars uppfyllelse kontrolleras. Återbetalning kan utkrävas om villkoren inte är uppfyllda.

Stöden och ersättningarna medför, i mitt och många andra svenska jordbrukares fall, att verksamheten kan upprätthållas utan förlust med mycket klen lönsamhet, om någon alls eller hanterbar förlust som torråret 2018.

Jordbruksstödet medför också att livsmedelspriserna hålls tillbaka, vilket är en direkt vinst för konsumenterna. I sak är konsumenterna de största vinnarna eftersom bönderna använder merparten av EU-pengarna för att betala de ständigt dyrare insatsvarorna i jordbruket.

Skulle EU-pengarna försvinna skulle konsumenterna behöva betala mer för sin mat och förmodligen också via skattsedeln för det miljö- och naturvårdande arbete jordbrukarnas arbete medför.

Det senare förtjänar att särskilt påpekas när tre fjärdedelar av alla livsmedel är beroende av livsmiljöer för pollinerande insekter och en miljon arter är utrotningshotade.