Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/black-friday-kan-ge-rejal-baksmalla/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”’Black Friday’ kan ge rejäl baksmälla”

Foto: Jessica Gow/TT

Att shoppa på ”Black Friday” är som en fylla. Man får ett rus, men sedan kommer baksmällan. Vi behöver egentligen bara tak över huvudet, värme, mat, kärlek och ett socialt sammanhang, skriver Patrik Wincent, terapeut och programledare för ”Lyxfällan” i TV3.

”Black Friday” närmar sig för sjunde gången i Sverige. Enligt betalningsföretaget Dibs beräkningar handlar hälften av svenskarna denna dag.

Utförsäljningssäsonger kan utlösa en högre köpfrekvens hos människor som inte är tvångsmässiga köpare under resten av året. Den som lider av ett tvångsmässigt beteende har inte en säsong utan köper året runt.

Människor som lider av detta har ofta kläder med prislapparna kvar i garderoben, plagg de aldrig ens använt. De går till köpcentret med avsikten att bara köpa en eller två artiklar och kommer hem med betydligt fler saker.

Vissa upplever en ”känslomässig blackout”, på samma sätt som när alkoholister dricker för mycket och inte minns flera timmar på grund av för stort intag.

Vi lever i en materialistisk, kommersiell värld som mäter framgång i hur mycket vi äger. Hur ska vi hantera denna värld som uppmuntrar oss till att spendera mer än vad vi tjänar och måste arbeta mer bara för att spendera ännu mer?

Hur ska vi återfå kontroll och balans och hitta tid att njuta av det som verkligen betyder något för oss? Hur kan vi fylla tomrummet inom oss själva och bli starka och lyckliga utan behöva ha en massa saker omkring oss?

Myten säger: ”Jag kommer att bli lycklig om jag bara... eller när jag blir ...” Men varaktig lycka kan inte köpas eller hittas någon annanstans än inom dig själv. Den goda nyheten är att vi alla kan bli lyckligare när vi förstår att det inte handlar om saker eller yttre omständigheter – utan om vår inställning till livet och vårt beteende.

Att jaga lyckan genom shopping är ingen idé. Det är inget som gör oss lyckliga i längden eftersom vi vänjer oss vid kickarna ruggigt snabbt och bara behöver mer och mer. Satsa i stället slantarna som blir över i budgeten på upplevelser eller välgörenhet som gör dig och andra glada.

Nu när du ska shoppa inför ”Black Friday”, fråga gärna dig själv, vad var intentionen bakom ditt köp? Varför köpte du den här produkten? Behövde du den verkligen? Eller köpte du den för att den väckte ett ”habegär” som i sin tur väckte en känsla av välbehag?

Kanske såg du ett par fina skor eller en klänning och tänkte att om du var klädd i det här skulle du bli mer accepterad och kanske bli inbjuden till fler fester. Tror du verkligen det? Tänk efter!

Ponera att det verkligen var så. Då kanske de där vännerna som mest tycks bry sig om vilka kläder du har egentligen inte är så bra vänner.

Det kanske handlar om din självkänsla, som verkar bräcklig om det är så att sådana yttre attribut behövs för att du ska ”boosta” dig själv. I så fall behöver du jobba med din självkänsla tills du förstår att du är unik och inte behöver dessa saker för att vara värdefull.

Att bli medveten om den verkliga intentionen bakom dina köp är det första steget till ett bättre liv. Är du oftast inriktad på en viss produkt? Vill du helt enkelt köpa något redan innan du går i butiken eller börjar nätsurfa, bara för att du har möjligheten? Eller vill du helt enkelt spendera dina pengar för att ha roligt?

Att samla prylar har aldrig gjort någon lycklig. Hur många grejer behöver vi egentligen? De basala behoven för att kunna förverkliga sig själv är tak över huvudet, värme, mat, kärlek och ett socialt sammanhang. Har du det så behöver du egentligen inte fler saker.