Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 06:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/blagront-styre-saljer-ut-hyresratter-mot-battre-vetande/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Blågrönt styre säljer ut hyresrätter mot bättre vetande”

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Det är vansinnigt att sälja ut fler hyresrätter i Stockholm. De blågröna planerna går mot bättre vetande eftersom marknaden för bostadsrätter börjar bli mättad, skriver läsaren Lena Tranberg.

Den nya blågröna majoriteten i Stockholms stadshus hann knappt presentera sig förrän  de borgerliga politikerna, tillsammans med Miljöpartiet, började tala om att sälja ut allmännyttan igen.

Vi var många som under förra alliansmajoriteten kämpade för att få bo kvar i den boendeform vi valt, nämligen hyresrätt. De enda som vann på denna omvandling var de som ville sälja sin bostad och göra ett klipp eftersom bostäderna såldes under marknadspriset.

Övriga upptäckte att den service de tidigare fått från allmännyttan fick de nu betala själva. Och med dyra lån därtill.

Alliansen måste göra detta mot bättre vetande. Alla vet att marknaden för bostadsrätter börjar bli mättad och att nya bostadsrätter blir alltmer svårsålda, samtidigt som behovet av hyresrätter med rimliga hyror ökat kraftigt, bland annat på grund av tidigare utförsäljningar.

I måndagens DN refererades en bostadsrapport från LO som visade att bara de rikaste hushållen har råd att köpa en bostadsrätt i Storstockholm. Rapportförfattarna skriver att ”fyra av sex typhushåll har små eller obefintliga möjligheter att hyra eller köpa bostad i landets storstadskommuner”. 

Att då komma dragande med att man vill sälja ut allmännyttan i ”ytterstadsområdena” är direkt oförskämt. Argumentet från den moderatledda alliansen är att det finns för många hyresrätter i dessa områden och att man vill se en mer blandad bebyggelse. Säger Moderaterna i Danderyd eller Vaxholm detsamma om sina homogena områden?

De hyresrätter som finns måste bevaras. Det finns gott om bostadsrätter för dem som vill och har råd att köpa en bostad.

DN Åsikt 20 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.