Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bojkotta-eurovision-song-contest-i-israel/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”

John Lundvik vann den 9 mars den svenska uttagningen till Eurovisions Song Contest som i år avgörs i Israel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige borde bojkotta Eurovision Song Contest i Israel. Landets våld mot palestinier och blockad av Gaza har lett till en humanitär katastrof, skriver läsaren Gunnar Olofsson.

Rätta artikel

Årets upplaga av Eurovisionsschlagern äger rum i Tel Aviv med final den 18 maj. Det svenska bidraget ska framföras av John Lundvik medan artisterna Carola och Loreen, tillsammans med utländska stjärnor som Madonna och franska Anne-Marie David, är tänkta att förgylla festen med sin närvaro.

Men Israel är inte vilket land som helst att ha trevliga festivaler i. Det är en rasistisk och brutal ockupationsmakt som stjäl palestiniers mark på Västbanken, fördriver människor, raserar deras hus och bygger nya bosättningar reserverade för israeliska judar.

Israels blockad av Gaza, som varat i tolv år, har resulterat i en humanitär katastrof. 95 procent av vattnet är odrickbart och elektricitet finns bara några få timmar per dag. Det är brist på allt, från matvaror till hygienartiklar och byggmateriel. Arbetslösheten är den möjligen högsta i världen och 70 procent av familjerna är beroende av livsmedelsbistånd. Cancersjuka nekas den vård de behöver.

Enligt den israeliska människorättsgruppen B´Tselem dödade den israeliska armén förra året 290 palestinier, varav 55 barn, i konfrontationer. De flesta, 254 personer, sköts ihjäl under de återkommande demonstrationerna i Gaza mot avspärrningen.

En FN-rapport konstaterar att ingen av de dödade och skadade utgjort något hot mot israeliska soldater eller Israel som helhet. Bland offren finns förutom barn även sjukvårdare, journalister och handikappade. Många hade skjutits på långt avstånd från den israeliska gränsen.

Enligt rapporten kan dessa riktade mord på obeväpnade civila utgöra krigsbrott. Totalt har nu över 25.000 personer skadats av israeliskt våld.

Varför godkänner vissa artister dessa övergrepp? Att Madonna enligt uppgift får uppemot 10 miljoner kronor för sin medverkan i festivalen är en sak. Men varför måste Carola och Loreen åka dit?

Carola, som uttalat kristen, borde besinna att kristna i Israel – genom den så kallade Nationalstatslagen – degraderats till andra klassens medborgare, att kristna kyrkor bränns ner och att judiska ligister sprayar texter som ”Jesus är en apa” på klosterväggar.

Loreen, som i samband med Eurovisionsfinalen i Azerbajdzjan engagerade sig för mänskliga rättigheter borde inse att situationen är än värre i Israel.  ”Jag måste bry mig”, sade Loreen den gången. Gäller det inte Israel?

En rad palestinska, svenska och internationella kulturarbetare har i olika upprop manat till att inte sända några bidrag till Eurovisionsfestivalen i Israel. Det är också uppmaningen från det palestinska civilsamhället, där över 200 organisationer vädjat om kulturell bojkott av Israel så länge ockupationen och förtrycket fortsätter.

Vi måste hörsamma detta och ställa upp för den palestinska ickevåldskampen för fred, frihet och mänskliga rättigheter. För vad är alternativet?

Så snälla John, Carola och Loreen, åk inte till Israel! Stanna hemma!