Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/boneutrop-i-sverige-ar-fortryck/

DN Åsikt

DN Åsikt. Böneutrop i Sverige är förtryck

Böneutrop i Sverige är förtryck, sekulariserar och strider mot religionsfriheten. Alla som vill kan lyssna på böneutrop i sin mobiltelefon. Om en religion får tillstånd att mässa sitt budskap, ska alla religioner få exakt samma tillstånd.

Ett muslimskt böneutrop manar till att publikt behöva tvingas visa sin religionstillhörighet, ifall man är troende muslim eller inte. Det är förtryck. Både de som väljer eller inte väljer att vända sig och be mot Mecka vid utropet blir synliga och utpekade.

Det blir en offentlig särskiljning av människor i det offentliga rummet. Många, även de som i hjärtat lämnat religionen eller vill hålla sin religion privat, kommer att tvingas be och böja sig, för att slippa repressalier.

I dagens moderna samhälle finns det inget behov av offentlig böneutrop. Det finns mobiltelefoner och hörlurar. De som vill höra på sin religions böneutrop kan lyssna på dessa genom moderna tekniska hjälpmedl och välja själv om de vill be publikt eller privat.

Bevara religionsfriheten i Sverige genom att låta alla själv få välja vad de vill lyssna på och om de synligt vill visa sin religionstillhörighet eller inte.

Ifall en religion får laglig rätt att mässa sitt budskap över ett helt samhälle ska alla religioner få exakt samma tillstånd, oavsett om det sedan tidigare har varit i bruk eller inte.