Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Böneutrop leder till ökade motsättningar

Stiftelsen Växjö muslimers presstalesperson Avdi Islami utanför moskén i tisdags efter att polisen gett tillstånd för högtalarutsända böneutrop i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ. Foto: Johan Nilsson/TT
Stiftelsen Växjö muslimers presstalesperson Avdi Islami utanför moskén i tisdags efter att polisen gett tillstånd för högtalarutsända böneutrop i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ. Foto: Johan Nilsson/TT

Böneutrop tillåts nu i tre svenska kommuner efter förra veckans godkännande av polisen i Växjö. Men böneutrop borde inte vara en ordningsfråga för polisen. Våra rikspolitiker och ytterst statsminster Stefan Löfven måste ta ansvar. Moskéer med böneutrop hör inte hemma i svensk kultur, tradition och historia.

Förra veckan gav polisen i Växjö klartecken för högtalarutsända böneutrop. Efter Karlskrona och Fittja, i Botkyrka kommun utanför Stockholm, blir Växjö den tredje kommunen som godkänner och accepterar muslimska högtalarutsända böneutrop. Vilken kommun blir nästa?

Jag är förvånad över Växjöpolisens beslut.  Förstår de verkligen inte att genom att godkänna böneutrop så legitimerar de en främmande, auktoritär och ålderdomlig religion utan tradition i vårt moderna och sekulära land?

Många påstår att högljudda böneutrop kommer att störa den allmänna ordningen i städerna. Det hela har blivit en miljöfråga. Nej, det handlar inte om miljön. Det handlar snarare om att det är risk att vi framledes kan komma att förlora vårt fria, sekulära och jämställda svenska samhälle.

Jag blir bekymrad när jag läser statsminister Stefan Löfvens uttalande: ”Böneutrop är en fråga för våra kommuner. De får själva bedöma och avgöra denna fråga.”

Det är ett mycket fegt och märkligt uttalande av statsministern. Vågar han i valtider inte agera i denna delikata fråga?

Böneutrop, liksom religiösa symboler som hijab/sjal eller burka, bör givetvis avgöras av regering och riksdag. Det är politiska frågor som därför bör behandlas på högsta politiska nivå och inte av någon annan instans. Vi måste ha gemensamma regler och lagar för detta i hela Sverige. Vi vill inte påtvingas andra religioner.

Moskéer med böneutrop och muslimska religiösa symboler hör definitivt inte hemma i den svenska kulturen, traditionen eller historien. Dessutom leder det snarare till splittring i samhället än gemenskap. Det uppstår ett parallellsamhälle. Böneutrop kommer absolut inte att stärka integrationen i Växjö, tvärtom. Det kommer snarare att leda till ytterligare motsättningar.

Avslutningsvis: En stilla eftertanke. Varför flyr man till ett land med en helt annan religion och med helt andra värderingar?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.