Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/borgerlig-valjarmajoritet-har-fatt-en-rodgron-regering/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Borgerlig väljarmajoritet har fått en rödgrön regering”

Statsminister Stefan Löfven (S) med sin andra regering bestående av 18 socialdemokrater och fem miljöpartister, fotograferad på Lejonbacken utanför Slottet den 21 janauri. Foto: Magnus Hallgren

Sex av tio väljare har röstat borgerligt – men ändå har vi på nytt fått en rödgrön regering. Beröringsskräcken med Sverigedemokraterna och i viss mån Vänsterpartiet gäller dock bara ibland, skriver läsaren Ulf Björnstig. 

Rätta artikel

Regeringsbildningen har exponerat egendomliga politiska strategier hos våra politiker där man inte verkar ha som primärt mål att föra sin egen politik i mål. I stället låter man en egendomlig skräck för att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kan tycka likadant, primärt styra ytterligare en mandatperiods politik.

Egna karriärer och allmän maktlystnad kan inte uteslutas ha varit en faktor i spelet. Sådana politiker behöver vi inte.

Man måste vara otroligt naiv om man går på Centerpartiets och Liberalernas retorik. Det spelar ingen roll hur energiskt och utstuderat C-ledaren Annie Lööf försöker titta in i kameran för att försöka inge förtroende.

Att begrava 73 luftigt formulerade politiska frågor (samarbetsdokumentet) i diverse utredningar, som inte blir klara förrän mandatperioden lider mot sitt slut, är inget förtroendeingivande resultat. När kraven på ökad fastighetsskatt, arvskatt och förmögenhetsskatt kommer kan man undra vilka som verkligen håller emot – ska man då rösta med socialistsidan eller ta hjälp av SD?

Som medborgare och skattebetalare måste man ha rätt att ställa höga krav på våra representanters logik, ärlighet, förutseende och intelligens. Sådana egenskaper visar sig dessa ledande aktörer sakna.

Den borgerligt röstande delen av befolkningen (cirka 60 procent) har nu åter fått en regering med socialistisk inriktning, som stöds av cirka 40 procent på grund av Centerpartiets och Liberalernas avhopp från den i valkampen påstådda alliansgemenskapen med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Att isolera SD och möjligen V har varit det överordnade målet – ett påstående som man upprepar till leda. Dock gick det ju bra att ta stöd av bägge dessa parter när man röstade om statsministerkandidat och budget.

Beteendet liknar en mobb i skolan, eller på en arbetsplats, som mobbar och exkluderar vissa från att delta. Där sätter man in speciella program för att lösa dessa mobbingtendenser, vilket kanske också borde göras också i riksdagshuset.

De aktuella företrädarna, som anser sig ha något slags tolkningsföreträde avseende bra och dåliga människor, borde försöka förstå definitionen på demokrati på riksdagens hemsida: ”En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.”

Vår, i förhållande till befolkningsantalet, överdimensionerade riksdag borde snarast reduceras till cirka 100 ledamöter – vi behöver inte stora horder av kostsam ”röstboskap”. Riksdagsledamöter borde väljas med hänsyn till höga krav på ärlighet, pålitlighet, förutseende och begriplig politisk agenda.